x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Antibioticele şi fătul

Antibioticele şi fătul

de Magda Marincovici    |    09 Noi 2009   •   00:00
Antibioticele şi fătul
Sursa foto: /Stockexpert

Antibioticele din clasa sulfonamide şi nitrofurantoine sunt suspectate că ar creşte riscul unor malformaţii congenitale, dacă acestea sunt folosite în timpul sarcinii, potrivit unui studiu american publicat în Archives of Pediatrics&Adolescent Medicine.



Se ştie că antibioticele fac parte dintre medicamentele cele mai utilizate în timpul sarcinii, tratamentul infecţiilor fiind esenţial pentru sănătatea mamei şi a copilului. Dar nici un studiu de mari dimensiuni nu a evaluat cu precizie siguranţa numeroaselor clase de antibiotice în cazul femeilor însărcinate, avertizează Krista Crider şi colegii ei de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Atlanta.

Colectivul de cercetători de la CDC Atlanta au comparat 13.155 de femei care au adus pe lume copii cu malformaţii congenitale cu aproximativ 5.000 de femei investigate de-a lungul sarcinii şi care au avut copii sănătoşi. Au fost studiate efectele folosirii unui antibiotic înainte cu o lună de a rămâne însărcinată şi la sfârşitul primului trimestru, în cazul a 14,2% femei a căror sarcină a fost afectată de o malformaţie congenitală şi 13% dintre controale. Antibioticele cele mai folosite au fost penicilinele, eritromicinele, nitrofurantoinele, sulfonamidele, cefalosporinele şi quinolonele.

STUDIUL
Cercetătorii de la CDC Atlanta au stabilit că sulfonamidele sunt implicate în cel mai mare număr de malformaţii congenitale. Administrarea lor în perioada sarcinii a fost asociată cu risc (de 3,4 ori mai mare) de anencefalie (malformaţie congenitală incompatibilă cu viaţa, caracterizată prin absenţa cerebelului şi a encefalului, prin absenţa oaselor plate ale cutiei craniene), de hipoplazia ventriculului stâng (camerele, valvele şi vasele de sânge din partea stânga a inimii sunt malformate astfel încât nu pot pompa eficient sângele în organism), anomalii ale membrelor, hernia diafragmei...

Nitrofurantoinele au fost puse în legătură cu un risc de 3,7 ori mai mare de anoftalmei (malformaţie congenitală caracterizată prin absenţa unuia dintre globii oculari sau a ambilor) sau microftalmiem cu un risc de 4,2 ori mai mare de hipoplazie ventriculului stâng şi de 2,1 mai mare de malformaţia numită "buză de iepure". Eritromicinele sunt suspectate a fi implicate în anomalii congenitale (anencefalie, anomalii ale membrelor), penicilinele, cu anomalii ale membrelor, cefalosporinele şi quinolonele, cu anomalii cardiace.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă