x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Anticancer: Celule suşă care caută, identifică şi distrug celulele canceroase

Anticancer: Celule suşă care caută, identifică şi distrug celulele canceroase

20 Mai 2009   •   00:00

Oamenii de ştiinţă au produs o varietate de celule suşă, modificate genetic, obţinute din măduvă osoasă, care ar putea reprezenta o nouă metodă de a transporta în organism o anumită proteină care distruge tumorile canceroase, informează Reuters, citat de Mediafax.



Experimentele realizate pe culturile de celule şi pe şoareci au relevat faptul că celulele suşă adulte, cunoscute sub denumirea de celule suşă mezenchimale (MSCs), identifică celulele canceroase şi eliberează în interiorul acestora o proteină letală care ucide doar tumorile, neafectând în niciun fel celulele şi ţesuturile sănătoase.

Pentru a obţine aceste celule suşă, cercetătorii au combinat două etape de cercetare. În prima etapă, ei au obţinut celule suşă care aveau din naştere capacitatea de a căuta tumorile din organism. În a doua etapă, aceste celule au fost modificate genetic pentru a produce proteina TNF care distruge celulele canceroase.

Studiile pe culturile de celule au relevat faptul că aceste celule suşă sunt capabile să găsească şi să distrugă celulele canceroase din plămâni, piele, sâni şi encefal. Multe tipuri de cancer sunt sensibile la proteina TNF.

Cercetătorii au injectat aceste celule modificate genetic şi unor şoareci care aveau tumori mamare. Noile celule au reuşit să distrugă tumorile şi au lăsat intacte toate ţesuturile sănătoase. În momentul opririi acestui tratament, 38% dintre tumori erau deja distruse.

Un alt avantaj al acestor celule este faptul că ele beneficiază de "imunitate" - organismul nu va produce anticorpi care să le considere celule străine şi, în consecinţă, nu le va respinge. Datorită acestei caracteristici, oamenii de ştiinţă vor putea să producă aceste celule speciale de tip "generalist", făcând inutilă conceperea specială a lor, pentru fiecare pacient şi pentru fiecare tip de maladie de care suferă acesta.

Deşi mai sunt necesare câteva teste, specialiştii britanici speră ca testele legale pe oameni să poată să înceapă peste doi sau trei ani.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la University College London, fiind coordonat de Michael Loebinger, care a prezentat această descoperire în cadrul conferinţei din San Diego organizată de American Thoracic Society.
Mediafax

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă suşă celule celulele