Frecventa, dar greu de identificat, anxietatea poate fi o suferinta apasatoare pentru pacienti. Frica de ceva nedefinit este foarte greu de diagnosticat pentru ca se manifesta sub forma unor patologii organice: inima bate foarte repede, respiratia este dificila, apar ameteli, stari de voma, dureri abdominaleâ¦
STELUTA INDREI
In majoritatea cazurilor, cand pacientul se prezinta la medic, analizele lui sunt normale. Atunci pacientul se simte complet dezorientat, iar medicul generalist trebuie sa il indrume catre un psiholog sau psihiatru.
AVANTAJE. In prezent, anxietatea este tratata fie prin medicamente anxiolitice, fie prin psihoterapie. Acestea sunt metodele clasice. O echipa formata din psihiatri si specialisti in medicina sportiva din Belgia propun ca psihoterapia sa fie insotita de practicarea unei activitati sportive. Profesorul Henri Nielens de la Spitalul Universitar Saint-Luc spune ca sportul are un efect anxiolitic dovedit. De asemenea, exercitiile fizice au efecte pozitive si antidepresive precum imbunatatirea respectului de sine, recastigarea increderii in propriile forte⦠In plus, exercitii fizice sunt un mijloc simplu si natural de tratare a anxietatii. In afara beneficiilor pe plan psihic, sportul stimuleaza metabolismul, protejeaza organismul contra bolilor cardiovasculare sau ale aparatului locomotor. "Nu iesim niciodata in pierdere daca facem sport in functie de posibilitatile noastre si fara sa exageram", semnaleaza prof. Nielens.
"Asocierea dintre psihoterapie si sport in tratarea anxietatii este o solutie ideala, cu rezultate rapide, eficiente, durabile si fara efecte adverse", concluzioneaza profesorul Alain Luts de la aceeasi clinica belgiana.