x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Apa – aliment contra caniculei

Apa – aliment contra caniculei

28 Iun 2005   •   00:00

Pentru mentinerea tonusului, organismul are nevoie de un lichid vital – apa. In orice perioada a anului, dar mai ales vara, atunci cand organismul elimina mai multe lichide decat de obicei (prin piele, respiratie, urina sau fecale), trebuie sa ne hidratam corespunzator.

Pentru mentinerea tonusului, organismul are nevoie de un lichid vital – apa. In orice perioada a anului, dar mai ales vara, atunci cand organismul elimina mai multe lichide decat de obicei (prin piele, respiratie, urina sau fecale), trebuie sa ne hidratam corespunzator.
Atunci cand cantitatea de apa este insuficienta, apare deshidratarea, iar organismul va elimina toxinele intr-o forma concentrata, respiratia si transpiratia devenind urat mirositoare.
Manifestarile specifice deshidratarii sunt oboseala, somnolenta, capacitatea de munca scazuta, uscaciunea gurii, durerile de cap, tulburarile de ritm cardiac, crampele musculare. Apa influenteaza favorabil sistemul imunitar, de asemenea, scade riscul aparitiei pietrelor la rinichi.

Copiii, mai vulnerabili


"Nevoile de lichide sunt mai mari la varste mici. Sugarilor le sunt necesari zilnic aproximativ 110-120 de mililitri pe kilogram/corp. In primul an de viata se accepta ca necesari 1.000 de mililitri de lichide pe zi. Dupa aceea, necesarul de lichide creste la 1.500 de mililitri pe zi. In functie de constitutie, de activitatea pe care o desfasoara, o persoana adulta trebuie sa primeasca minimum 2 litri de lichide pe zi", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Potrivit acestuia, echilibrul hidroelectrolitic este mai vulnerabil la varste mici fata de varstele mai mari. Sugarii si copiii mici au o suprafata corporala mai mare in raport cu greutatea, de aceea ei pierd mai multa apa. La aceasta categorie de varsta, eliminarea toxinelor din organism se face printr-un volum mai mare de urina. Se stie ca micutii sunt predispusi la boli digestive, varsaturi si diaree. Acestea pot tulbura echilibrul hidroelectrolitic, provocand pierderea unei cantitati mari de lichide.
"O solutie pentru cazurile de deshidratare acuta sunt sarurile de rehidratare orala, care contin sare, bicarbonat de sodiu, potasiu si glucoza. Sodiul si glucoza se potenteaza reciproc in ceea ce priveste absorbtia la nivel intestinal. Absorbtia sodiului la nivel intestinal atrage apa si reface volumul plasmatic, fiind o modalitate foarte eficienta de combatere a riscului de deshidratare severa. In cateva ore, un organism de varsta mica poate ajunge la deshidratare acuta severa, soc hipovolemic insotit de convulsii si chiar coma", avertizeaza conf. dr. Dumitru Matei.

Riscuri dupa 50 de ani


La adulti, cantitatea de apa necesara este in stransa legatura cu temperatura mediului ambiant. Daca ne desfasuram activitatea la temperaturi crescute, necesarul de lichide este mult mai mare. In perioadele caniculare, pentru a-si mentine temperatura, organismul transpira mai mult, eliminand o cantitate mai mare de apa si saruri minerale. "Transpiratiile abundente reprezinta o arma de aparare a organismului. In aceste conditii se recomanda un surplus de lichide in functie de individ, pentru ca unul transpira mai mult, altul mai putin. Cea mai buna modalitate de a aprecia consumul de lichide este propria senzatie de sete", sustine conf. dr. Dumitru Matei.

Persoanele care au trecut de varsta de 45-50 de ani trebuie sa acorde o deosebita atentie consumului de lichide in perioada de vara. Cantitatea insuficienta de lichide poate provoca accidente vasculare, pentru ca pierderile de lichide cresc concentratia elementelor sangvine, printre care si trombocitele. Acelasi lucru se intampla si cu cei care vor sa evite canicula si merg la munte in drumetii, acolo unde temperaturile sunt mai scazute.

Aparatul cardiovascular este suprasolicitat, pe de o parte, din cauza efortului depus in drumetie, iar, pe de alta parte, din cauza presiunii atmosferice scazute la altitudine. Si in aceste cazuri, daca organismul nu primeste cantitatea necesara de apa, creste riscul de accident vascular.

RECOMANDARI. "In perioada de vara, atunci cand impreuna cu transpiratia sunt eliminate si saruri minerale din organism, este bine sa suplimentam cantitatea de lichide si prin sucuri de fructe si legume proaspete. Acestea ii dau organismului necesarul de minerale si vitamine. In ceea ce priveste alimentatia vara, aceasta trebuie sa fie mai saraca in calorii, cu alimente usor digerabile", ne sfatuieste conf. dr. Dumitru Matei.

CARDIACII. La aceasta categorie de bolnavi, temperaturile ridicate reprezinta o stare de stres, un efort suplimentar de adaptare din partea aparatului cardiovascular. Temperatura mediului exterior produce vasodilatatie, iar aceasta presupune un risc crescut de hemoragie. De aceea, nevoia de lichide este mai mare la aceasta categorie de bolnavi. Atat cardiacii, cat si persoanele sanatoase trebuie sa evite consumul de bauturi alcoolice vara, deoarece caldura asociata cu alcoolul stimuleaza vasodilatatia.

OBEZII. Masa corporala crescuta dubleaza eforturile de reglare a temperaturii corporale in perioadele caniculare. Obezii se adapteaza mai greu la caldura, de aceea trebuie sa evite pe cat posibil expunerea intr-un mediu foarte cald. Aceste persoane trebuie sa faca bai mai dese, sa bea lichide in cantitati adecvate si, pe cat posibil, sa stea in locuri ferite de soare.

×
Subiecte în articol: lichide sanatatea noastra