x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Apa la plaman

09 Aug 2004   •   00:00

Nespecialistii ar putea fi mirati de o situatie cu iz de paradox, cand se inflameaza cele doua foite ce imbraca plamanul, pleurile, apar dureri mari, cand boala avanseaza si se acumuleaza lichid dispar insa durerile in ceea ce se numeste pleurezie.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Conferentiar Constantin Marica, sef de sectie la Institutul national de pneumologie "M. Nasta", spune ca nu este nici un paradox, fiindca in etapa de aparitie a lichidului intre cele doua pleuri (cea viscerala si cea parietala) bolnavul nu mai resimte dureri, dar respira greu, are dispnee ce poate conduce la insuficienta respiratorie, uneori cauza de deces. In faza de inflamatie a pleurilor, numita pleurita, bolnavul se chinuieste cu durerea si cu o tuse seaca. Pleurezie se numeste faza in care intre pleuri se acumuleaza lichid, durerea dispare, dar apar dificultatile in respiratie. Pleureziile au foarte multe cauze, unele tin de pleura, altele chiar de plaman, dar sunt si cauze din afara sferei pulmonare, maladii ale pancreasului, rinichilor, peritonitele pot provoca pleurezii, dupa cum se intalnesc si pleurezii cardiace.

Exista pleurezii infectioase. Dupa cum dupa epidemiile de gripa, se intalnesc o serie de pleurezii care afecteaza mai ales copiii si varstnicii, cei cu imunitate mai scazuta. Pleureziile se insotesc in mod frecvent cu pneumoniile. Dar 70% dintre pneumonii sunt de natura tuberculoasa sau canceroasa. Cand apare lichidul in pleura la tineri pana in 25 de ani este mai mult ca sigur un lichid de natura TBC, si acest lichid are culoare galbuie. Acest lichid TBC aduce cu el si alte simptome: subfebrilitate, scadere in greutate, astenie si transpiratii nocturne. Peste varsta de 40 de ani, mai ales la fumatori, poate aparea un lichid de natura neoplazica, ce contine si sange, iar stratul de lichid se reface chiar daca este scos prin punctii. In aceste situatii de cancer se recurge la citostatice si la introducerea in pleura, prin punctii, a unor substante sclerozante si a unui produs pe baza de talc.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă