x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Aparatul care stopeaza depresia

Aparatul care stopeaza depresia

de Steluta Indrei    |    05 Dec 2005   •   00:00
Aparatul care stopeaza depresia

O companie americana a pus la punct un pacemarker care blocheaza depresia. Aparatul este implantat la nivelul cefei si inlocuieste cu rezultate promitatoare medicamentele antidepresive.

Anumitor persoane cu depresie cronica, medicamentele si psihoterapia nu le mai sunt de nici un ajutor. O companie americana vine cu o propunere inedita pentru acesti pacienti fara speranta: un pacemaker contra depresiei.

O persoana din zece este victima unei depresii pe parcursul vietii. Peste jumatate din acesti pacienti sufera un al doilea episod depresiv, iar pentru 70% dintre cei care s-au confruntat de doua ori cu depresia vor urma si alte episoade… Pana la aparitia formelor cronice.

Antidepresivele nu sunt eficiente in toate formele de depresie si nu combat recidivele. Depresiile rezistente la tratament genereaza episoade depresive majore care nu raspund la clasele de medicamente administrate in doze corecte.

Cum pot fi ajutati pacientii in cazul carora medicamentele nu au efect? Medicii nu au prea multe posibilitati: testarea mai multor antidepresive sau psihoterapia asociata cu diverse combinatii de medicamente. Dar in afara acestor solutii, care nu sunt lipsite de efecte secundare si care devin nefolositoare cu timpul, o companie americana propune o metoda revolutionara. Un pacemaker care previne recidivele.

BENEFICII. Utilizat de mai multi ani contra epilepsiei rezistente la tratament, stimulatorul electric este conectat, prin electrozii implantati la nivelul cefei, la nervul vag. Desi acest procedeu nu actioneaza direct asupra creierului, stimularea nervului vag influenteaza zonele implicate in episoadele depresive. Sunt activati centrii nervosi responsabili cu buna dispozitie. Astfel, este tinuta sub control secretia serotoninei si noradrenalinei. Impulsurile electrice ale aparatului impiedica repetarea depresiei si combat depresiile rezistente la tratament.

STUDII. Pentru a demonstra beneficiile, incepand din 1998, compania Cyberonics a coordonat studii clinice in cadrul carora s-a implantat dispozitivul mai multor pacienti. In cadrul unuia dintre studii, 30 de persoane care faceau parte dintr-un grup de 60 de pacienti cu depresie cronica au primit acest aparat. Dupa trei ani de la implantare s-a constatat ca pacientii cu pacemaker nu au mai suferit episoade depresive, comparativ cu ceilalti.

CONTROVERSE. In ciuda faptului ca rezultatele obtinute dovedesc eficienta aparatului pe termen lung, metoda are parte si de controverse. Unii oameni de stiinta considera ca studiile facute pana in prezent sunt insuficiente pentru a cunoaste eventualele efecte secundare. In 2003, compania producatoare a inaintat totusi Agentiei americane a medicamentului (Food and Drug Administration) un dosar pentru a primi autorizatia de comercializare a dispozitivului. Pana la sfarsitul anului, pacemakerul va fi aprobat pentru pacientii de peste 18 ani, care se confrunta cu un episod depresiv major si in cazul carora cel putin patru antidepresive nu au avut efect.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă