Continuam cu conferentiarul Radu Mihailescu, directorul Spitalului de Psihiatrie "Obregia", discutia despre medicamentele ce vizeaza sistemul nervos, psihotropele, cum sunt denumite generic de specialisti.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Doctorul Mihailescu sustine ca se intalnesc cel mai adesea atitudini extreme, unii inghit prea usor pilulele "de nervi", altii se tem nejustificat de medicamentele adresate sistemului nervos. Trebuie sa functioneze insa o regula de fir: numai psihiatrul este cel ce prescrie terapiile cu medicamente psihotrope. Pentru ca, iata doar un exemplu: cand se enerveaza, oamenii iau cu grabire un "calmant", dar, dupa ce iritarea a trecut, efectele medicamentului persista.
Doctorul Radu Mihailescu sustine ca e bine sa fie aplicata o igiena a somnului. Se vor aplica masuri obisnuite: sa fie evitate seara cinele bogate, sa se aeriseasca dormitorul, sa se faca putina miscare, adica o plimbare inainte de urcarea in pat. De altfel, patul are o importanta deosebita in sensul ca patul trebuie sa fie asociat cu somnul. Nu e bine sa inveti in pat, nu e bine sa mananci in pat, e nerecomandabil sa urmaresti din pat la televizor filme ce te captiveaza prin actiunea lor trepidanta. Totusi e indicat sa citesti in pat o carte care te rupe de grijile cotidiene si iti produce o oboseala vizuala numai buna pentru adormit. De-a lungul vietii trebuie sa realizam un reflex conditionat intre somn si pat. Unii aplica alta reteta: cand ajung in pat isi pun un asa-zis video interior, se gandesc la lucruri placute si inlesnesc astfel venirea somnului. Trebuie respectat ciclul de somn in orele noptii, caci dormind ziua e contrazis ceasul biologic. E necesar sa fie respectata arhitectura somnului, somnul trebuie sa se instaleze si sa curga firesc. Cand omul se trezeste in toiul noptii, nu e cazul sa se chinuiasca sa readoarma. Medicamentele pentru somn sunt prescrise doar de psihiatru si numai pentru un timp limitat, pentru a nu se ajunge la dependenta.Citește pe Antena3.ro