Este imposibil să nu fi auzit de afecțiunea numită “hernie de disc”. În principiu, nu este o afecțiune ce te poate pune în pericol, însă este o afecțiune ce îți poate degrada foarte mult calitatea vieții și este caracterizată printr-un disconfort uneori major. Asociem hernia de disc cu durerile de spate, însă consecințele și simptomele sunt mult mai multe. Pentru a înțelege ce este exact o hernie de disc și cum putem beneficia de un tratament, trebuie să aflăm mai multe despre acesta.
Hernia de disc este o afecțiune exclusivă a coloanei vertebrale. Vertebrele care formează coloana vertebrală sunt amortizate de discuri. Aceste discuri rotunde, sunt ca niște perne mici, cu un strat exterior dur (inel) care înconjoară nucleul. Situate între fiecare vertebră din coloana vertebrală, discurile acționează că amortizoare pentru oasele coloanei vertebrale.
Un disc herniat este un fragment al nucleului discului care este împins afară din inel, în canalul spinal printr-o ruptură în inel. Discurile care devin herniate se află de obicei într-un stadiu incipient de degenerare. Canalul spinal are spațiu limitat, inadecvat pentru nervul spinal și fragmentul de disc herniat deplasat. Din cauza acestei deplasări, discul apasă pe nervii spinali, producând adesea durere, care poate fi severă.
Discurile herniate pot apărea în orice parte a coloanei vertebrale. Discurile herniate sunt mai frecvente în coloana lombară, adică partea de jos, dar apar și la nivelul gâtului (coloana cervicală). Zona în care se manifestă durerea depinde de ce parte a coloanei vertebrale este afectată.
Cauze
O singură vătămare excesivă poate provoca o hernie de disc. Cu toate acestea, materialul discului degenerează în mod natural odată cu îmbătrânirea, iar ligamentele care îl țin în poziție încep să slăbească. Pe măsură ce această degenerare progresează, o mișcare de deformare sau răsucire relativ minoră poate provoca ruperea unui disc.
Anumite persoane pot fi mai vulnerabile și, că urmare, pot experimenta o herniere în mai multe locuri de-a lungul coloanei vertebrale. Cercetările au arătat că o predispoziție pentru hernia de disc poate exista chiar și în familiile.
Simptome
Simptomele variază foarte mult, în funcție de poziția herniei de disc și de mărimea herniei. Dacă hernia de disc nu apasă pe un nerv, pacientul poate prezenta o durere de spate moderată. Dacă apasă pe un nerv, poate exista durere, amorțeală sau slăbiciune în zona corpului către care se deplasează nervul. De obicei, o hernie de disc este precedată de un episod de dureri lombare sau episoade intermitente de dureri lombare.
Coloana lombară prezintă următoarele probleme: Sciatica rezultă frecvent dintr-o hernie de disc în partea inferioară a spatelui. Presiunea asupra unuia sau a mai multor nervi care contribuie la nervul sciatic poate provoca durere, arsură, furnicături și amorțeală care iradiază din feșe în picior. De obicei, o parte (stânga sau dreapta) este afectată. Această durere este adesea descrisă ca ascuțită și asemănătoare șocurilor electrice. Îndreptarea piciorului pe partea afectată poate adesea agrava durerea. Împreună cu durerile de picioare, se pot experimenta dureri de spate.
Coloana vertebrală cervicală prezintă următoarele probleme: Radiculopatia cervicală este cauzată de compresia nervoasă la nivelul gâtului, care poate include dureri atenuate sau ascuțite la nivelul gâtului sau între omoplați, durere care radiază în jos pe braț spre mână sau degete sau poți să simți amorțeală sau furnicături în umăr sau braț. Durerea poate crește odată cu anumite poziții sau mișcări ale gâtului.
Diagnosticul, desigur, se va pune în urmă unei consultații de specialitate. Un medic ortoped va recomanda un CT sau RMN (sunt mult mai indicate decât o radiografie), pentru a descoperi cu precizie locația în care se află hernia și dacă, într-adevăr, este vorba despre o hernie. În urma diagnosticării, se va prescrie un tratament.
Bio-ortoclinic.ro - scapa de hernia de disc fara operatie.
Tratamentele nechirurgicale sunt recomandate, tratamentele chirurgicale fiind o soluție în cazuri grave, când terapiile neinvazive nu își mai pot face efectul.
Tratamente nechirurgicale posibile
Îngrijire personală: În majoritatea cazurilor, durerea de la o hernie de disc se va îmbunătăți în câteva zile și se va rezolva complet în 4 până la 6 săptămâni. Restricționarea activității, terapia cu alternanța de rece - cald și tratamentul medicamentos prescris de medic te poate ajută să te recuperezi . Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt utilizate pentru a reduce inflamația și a calmă durerea. Analgezicele pot ameliora durerea, dar nu au efectele antiinflamatorii ale celor de mai sus. Utilizarea pe termen lung a analgezicelor și antiinflamatoarelor poate provoca ulcer la stomac, precum și probleme cu rinichii și ficatul. Relaxantele musculare pot fi prescrise pentru a controla spasmele musculare.
Kinetoterapie: Scopul terapiei fizice este de a te ajuta să revii la activitatea normală cât mai curând posibil și să previi degradarea. Terapeuții fizici de la clinici precum Bio Ortoclinic, te pot instrui cu privire la tehnici adecvate de postură, ridicare și mers, și vor lucra împreună cu tine pentru a-ți întări mușchii lombari, ai picioarelor și ai stomacului. De asemenea, te vor încuraja să te întinzi și să îți mărești flexibilitatea coloanei vertebrale și a picioarelor. Exercițiile fizice și exercițiile de întărire sunt elemente cheie ale tratamentului și ar trebui să devină parte a vieții de zi cu zi pe tot parcursul vieții.
De asemenea, mobilizarea vertebrală, elongația sistemul David și alte tipuri de terapii sunt indicate în ameliorarea problemelor legate de hernierea unui disc, fie el lombar, fie cervical. Toate aceste terapii și multe altele sunt disponibile în pachetul de servicii de la Bio Ortoclinic
Desigur, cum spuneam, în cazul în care medicul constată că situația este mult prea gravă, se va recomandă o metodă chirurgicală de terapie. Însă, pentru a nu ajunge, vorba romanului, “la cuțit”, ar fi indicat să rezolvi din timp această problemă, prin tratamentele nonchirurgicale.