"Casa" unde locuiesc toate bolile reumatismale e ditamai căsoiul, hardughie cu multe etaje, fiindcă numeroase sunt şi bolile care se încadrează în categoria reumatismelor. Sub acolada maladiilor reumatismale încap peste 130 de boli de cele mai diverse manifestări şi de diferite gravităţi. Fiindcă boala reumatismală este şi durerea de genunchi a bunicului, cel care anunţă înrăutăţirea vremii după barometrul din articulaţia piciorului, după cum reumatisme înseamnă şi bolile care-l încovoaie pe om precum mânerul de la umbrelă. Sudarea ticăloasă a vertebrelor, care aduce coloana în poziţie de unghi drept, îl sluţeşte şi-l chinuie pe bolnav, care din pricina îndoielii definitive a spinării nu mai poate privi cerul, intră tot în categoria reumatismelor.
Poliartrita reumatoidă
Maladiile reumatismale se împart în două categorii mari, boli inflamatorii şi boli degenerative. Maladiile degenerative strică ireversibil articulaţiile prin trecerea vremii şi prin uzură, astfel că se distruge cartilajul şi se freacă os pe os cu dureri înfiorătoare. Soluţia este implantarea în articulaţia degradată a unei proteze. Dar să vedem ce se poate spune despre cealaltă familie de boli reumatismale, şi anume cele inflamatorii.Medic primar Violeta Bojincă, reumatolog important de la Spitalul "Sf. Maria", explică una dintre cele mai cunoscute boli reumatismale inflamatorii, şi anume poliartrita reumatoidă. Este o boală care loveşte mai ales în periferia organismului, adică maltratează articulaţiile mici de la degete, de la pumn, de la încheietura braţului, de la gleznă etc. Această poliartrită reumatoidă deformează îngrozitor articulaţiile mici. Celebra cântăreaţă Edit Piaff ajunsese să-şi ascundă mâinile pentru că degetele ei erau ca bătute de vânt, deplasate şi încovoiate precum vreascurile.
Dureri, blocaje, umflături
Care sunt semnele ce anunţă instalarea poliartritei reumatoide? La început, durerile se simt în articulaţiile mici ale mâinii. În încheietura pumnului, în articulaţiile degetelor dinspre palmă, precum şi în articulaţiile de la mijlocul degetelor. Este important de ştiut că poliartrita reumatoidă afectează în mod simetric articulaţia. Durerile apar în special noaptea şi scad în intensitate la mişcarea articulaţiei. Mulţi oameni se trezesc dimineaţa cu o anume blocare a articulaţiei. Dar această înţepenire dispare cam după o jumătate de oră. Dacă senzaţia de articulaţii ruginite, înţepenite durează mai mult de patru-cinci ore e semn de poliartrită reumatoidă. Simptom de poliartrită reumatoidă este şi umflarea articulaţiilor, adică tumefacţia lor. Umflarea articulaţiilor afectează mai ales părţile moi ale articulaţiilor unde se acumulează lichid. Nu se umflă oasele din articulaţie. Foiţa care căptuşeşte articulaţia numită sinoviala se înmulţeşte şi găureşte oasele şi cartilajele. Poliartrita reumatoidă ajunge să rupă şi tendoanele, astfel că degetele fug în lateral, deci apare deformaţia ce se întâlneşte într-o fază avansată a bolii dacă nu a fost tratată. Sunt poliartrite ce pot debuta de la genunchi prin umflarea acestuia, prin înţepenire, prin apariţie de lichid. Boala poate porni şi de la coate sau de la umăr. Poliartrita reumatoidă afectează mai puţin coloana vertebrală, la coloană este vorba despre spondilită.Boala face pasul înapoi
Reamintim că deocamdată ştiinţa nu a găsit o metodă de vindecare a poliartritei reumatoide, dar tratamentele pot obţine o remisiune pe perioade lungi, adică boala face un pas înapoi. Este de maximă importanţă punerea diagnosticului devreme. De la debut, medicii specialişti trebuie să diagnosticheze că e vorba de poliartrită reumatoidă, nu să se facă confuzia cu artroza de degradare prin vârstă. Poliartrita reumatoidă îmbracă forme blânde, dar şi forme severe, când prinde organe precum plămânul, şi ameninţă viaţa.Tratamentul poliartritei reumatoide cuprinde o paletă diversă de medicamente. Se recomandă medicamentele antiinflamatoare care se adresează doar simptomelor bolii. Aceste medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, adică nu pe bază de cortizon, din clasa aspirinei, nu acţionează însă la fondul bolii, ci doar la semnele pe care ea le dă. La unii bolnavi mai grav se poate ajunge şi la medicamente antiinflamatoare mai puternice din clasa cortizonicelor. Bineînţeles că există şi o paletă de medicamente care se adresează fondului bolii, exemplul clasic fiind metrotexat.
CAUZE. Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie ce nu se vindecă, dar tratată corect poate fi ţinută în frâu. Cauzele poliartritei reumatoide rămân necunoscute. Poate fi vorba şi de cauze hormonale.
Portretul-robot al bolnavului de poliartrită reumatoidă este o femeie între 40 şi 50 de ani, deci în pragul schimbării de macaz a hormonilor, o femeie bântuită de stres, care a stat mult în frig şi a lucrat cu apă rece. Dar poliartrita reumatoidă atacă şi categoria bărbaţilor, după cum loveşte şi la vârste tinere, şi la vârste fragede de copii, dar şi în rândul bătrânilor.
REACŢII ADVERSE. Cei care sunt obligaţi de poliartrita reumatoidă să se trateze pe termen lung cu antiinflamatoare nesteroidiene trebuie să ştie că ele dau reacţii adverse. Din rândul efectelor secundare, cele mai de temut şi des întâlnite sunt reacţiile adverse asupra tubului digestiv, ajungându-se chiar la hemoragii digestive superioare. Cei care sunt abonaţi la tratamentele cu medicamente antiinflamatoare trebuie să ia în paralel tratamente de protecţie a sistemului digestiv. Dar reacţiile secundare defavorabile pot lovi şi în rinichi şi în sistemul cardiovascular.