Hipermetropia este acel defect de refractie care cere dioptrii cu plus. Conferentiar Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftalmologice din Bucuresti, explica in continuare hipermetropia.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Cand pe ochiul hipermetrop se instaleaza cataracta, numarul de dioptrii incepe sa scada. Daca, la varsta de 60 de ani, omul are, de exemplu, plus 5, nu exista posibilitatea sa-i scada numarul de dioptrii decat din pricina cataractei si asta deoarece cataracta se insoteste si atunci se ajunge la o insumare algebrica din care rezulta imputinarea dioptriilor cu plus. Ochiul afectat de o hipermetropie mare este predispus la glaucom. Hipermetropia mai aduce si strabism convergent (ochii fug spre nas). Un alt defect de refractie este astigmatismul.
Astigmatismul inseamna o diferenta de refractie intre cele doua meridiane ale ochiului, deci intre meridianul orizontal si meridianul vertical. Se declara astigmatism cand diferenta intre refractia celor doua meridiane este mai mare de 0,5. Astigmatismul este simplu cand un meridian este normal, iar celalalt este fie miop, fie hipermetrop. Astigmatismul este compus cand fie ambele meridiane sunt mioape, fie ambele meridiane sufera de hipermetropie. Astigmatismul este mixt cand un meridian este miop, iar celalalt meridian este hipermetrop. Astigmatismul miopic inseamna o vedere rea la distanta, dar mai buna ca la un miop. Cel cu astigmatism hipermetrop vede prost la citit. Astigmatismul se corecteaza cu lentile cilindrice sau sferocilindrice. Astigmatismul trebuie descoperit cat mai devreme, caci, prin necorectare, se ajunge la amblopie, adica ochiul se dezobisnuieste sa vada. Simptomele astigmatismului apar atunci cand omul face confuzie intre cifre sau litere si inclina capul pentru a vedea, el cautandu-si astfel meridianul potrivit. Astigmatismul se mosteneste. Astigmatismul se poate reduce si prin interventie chirurgicala cu laser, dar numai dupa varsta de 18 ani si cand nu exista leziuni ale fundului de ochi.Citește pe Antena3.ro