x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie - Copiii oraselor, victimele poluarii

Atentie - Copiii oraselor, victimele poluarii

de Magda Marincovici    |    29 Ian 2007   •   00:00
Atentie  -  Copiii oraselor, victimele poluarii

Gazele de esapament otravesc plamanii. Un studiu confirma ca traficul rutier intens este sursa de boala. Otraveste plamanii copiilor, marind riscul aparitiei altor boli la maturitate.

Copiii care stau mult timp in apropierea unor artere cu circulatie intensa au plamanii nedezvoltati corespunzator. Mai mult, ei sunt amenintati ca la maturitate sa aiba probleme de sanatate, sustine un studiu efectuat in SUA si publicat in editia online a revistei britanice The Lancet.

Peste 3.600 de copii si adolescenti care locuiesc in California au fost monitorizati aproximativ opt ani. In fiecare an, acestor copii li se masurau functiile pulmonare. Copiii si adolescentii care traiesc la distante mai mici de 500 de metri de o artera cu trafic intens prezinta un deficit major in ceea ce priveste dezvoltarea functiilor respiratorii, comparativ cu cei care traiesc la distante ce depasesc 1,5 kilometri de o artera rutiera intens circulata.

Semnal. Un deficit al functiilor pulmonare in copilarie poate fi semnul unor probleme majore de sanatate in tot resul vietii, avertizeaza James Gaudeman de la Universitatea California de Sud din Los Angeles.

La maturitate, functia pulmonara diminuata reprezinta un factor de risc important pentru bolile respiratorii si cardiovasculare, adauga specialistul american. Chiar daca gradul de poluare in zona de resedinta este redus, totusi numai apropierea de o artera foarte circulata este suficienta pentru a afecta sanatatea copiilor.

Pentru aprofundarea consecintelor, specialistii sunt de parere ca sunt necesare cercetari pe categorii de poluanti. Astfel se poate stabili care este inamicul cel mai mare pentru sanatatea publica.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă