x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie cum pui piciorul pe plaja

Atentie cum pui piciorul pe plaja

de Steluta Indrei    |    18 Iul 2005   •   00:00
Atentie cum pui piciorul pe plaja

Plaja ascunde numeroase pericole pentru picioarele noastre. Scoicile, pietrele, meduzele, algele, cioburile si mai nou… reziduurile de smoala de pe litoralul Marii Negre ne pot rani serios picioarele. Mare atentie cand va ridicati de pe prosop! Nu uitati sa priviti unde puneti piciorul! Nu calcati desculti pe nisip! Toate aceste avertismente ar trebui sa fie afisate pe plajele de pe litoral.

Ranile la nivelul piciorului sunt foarte frecvente vara. Aparent, aceste mici leziuni nu reprezinta un pericol major. In prima faza, taieturile la picior sunt doar foarte dureroase, dar, cu timpul, baile repetate in apa sarata a marii, mersul pe nisip fara papuci contribuie la agravarea leziunii.
Din acest motiv, dermatologii ne recomanda sa evitam acesti factori de risc pana la cicatrizarea ranii.

RECOMANDARI. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem dupa ce ne taiem este eliminarea corpului strain din picior. Astfel, este indispensabil sa inlaturam, de exemplu, fragmentele se scoici cat mai repede si pe cat posibil in intregime. Uneori, extractia poate fi ingreunata de adancimea plagii si de cat de casant este corpul strain. Cel mai sigur este sa va adresati punctului de prim-ajutor de pe plaja sau celei mai apropiate unitati medicale pentru ingrijiri, mai ales daca aveti indoieli in ceea ce priveste eliminarea completa a obiectului respectiv. In cazul in care raman fragmente exista pericolul suprainfectarii si aproape obligatoriu este nevoie de o interventie chirurgicala.

Foarte important este curatarea cat mai rapid si mai temeinic a ranii cu apa curata (in nici un caz apa sarata) si sapun. Apoi trebuie aplicat un dezinfectant local, iar rana va fi pansata. Bandajul trebuie schimbat cel putin o data pe zi, avand in vedere conditiile estivale - transpiratie, apa, praf etc. Pentru a evita orice risc de a va contamina cu tetanos, prezentati-va la medic pentru administrarea vaccinului antitetanos.

ARSURI. Nisipul insusi reprezinta un pericol pentru picioare. El atinge uneori temperaturi impresionante, ceea ce poate provoca arsuri la nivelul picioarelor. Prima masura consta in racorirea picioarelor cu apa de la robinet si aplicarea de comprese reci. Daca arsura este extinsa, consultati medicul.

REZIDUURI DE SMOALA
Autoritatile locale au semnalat ca pe toata lungimea plajei din Navodari si Mamaia a aparut o dara de smoala cu latimea de pana la 20 de centimetri. Din aceasta cauza, turistii s-au plans de arsuri dupa ce au calcat pe bucati de smoala cu diametre cuprinse intre 0,5 si 2 centimetri. Medicul Mihaela Leventer spune ca este posibil ca smoala incinsa de soare sa produca astfel de leziuni. Ea ii sfatuieste pe turisti sa fie atenti unde pun piciorul si, daca se intampla sa calce pe astfel de reziduuri, sa stearga imediat urmele cu un diluant - alcool medicinal sau acetona.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă