E 211 este un aditiv suspectat a fi cauza rinitei cronice. Ipoteza apartine doctorului Maria Luisa Pacor de la Universitatea din Verona, autoarea unui studiu care demonstreaza implicarea acestui aditiv in aparitia rinitei.
Studiul are ca scop sublinierea efectelor nocive ale unor aditivi, dar in special ale lui E 211, care este suspectat ca ar provoca rinita cronica. E 211, cunoscut si sub numele de benzoatul de sodiu, este un aditiv alimentar din categoria conservantilor. Acesta este folosit pentru a prelungi durata de conservare a unor produse alimentare.Alimente fara aditivi
Doctorul Pacor a selectat pentru studiu 226 de italieni cu varste intre 12 si 60 de ani. Timp de o luna, acestia nu au mancat nici un aliment care sa contina aditivi. Dupa expirarea regimului, majoritatea persoanelor incluse in studiu au afirmat ca au simtit o diminuare a simptomelor rinitei. Dupa o pauza de doua saptamani, âsubiectii" au revenit la alimentatia cu aditivi si au observat ca simptomele rinitei au reaparut.
Factori agravanti
Autoarea studiului a precizat ca au fost si persoane care n-au inregistrat nici o scadere a simptomatologiei prin eliminarea alimentelor cu aditivi. Aceasta inseamna ca mai sunt si alti factori responsabili de inflamarile nazale si ca aditivii alimentari sunt factori agravanti ce nu trebuie neglijati, mai ales ca in sezonul cald bauturile carbogazoase sunt la mare cautare. Acesta este considerat primul studiu clinic care marcheaza un posibil rol al aditivilor alimentari in aparitia rinitelor cronice, a precizat pentru o agentie de presa dr. Pacor. E 211 este un conservant folosit in special in bauturile carbogazoase cu aroma de citrice. Dar el mai este folosit in gemuri, compoturi, in aproape toate tipurile de gume de mestecat, in unele preparate din carne.
Bomba din sticla cu racoritoare
In tara noastra, acest conservant e admis prin Ordinul 975/1999 al Ministerului Sanatatii. In Statele Unite si Rusia, E 211 a fost interzis. Iar Institutul de Oncologie din Germania sustine ca E 211 este cancerigen. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca acest conservant provoaca urticarie, agraveaza astmul si este pe lista neagra a aditivilor cancerigeni. Specialistii sustin ca intr-o sticla de doi litri de bautura carbogazoasa este dizolvat echivalentul a doua lingurite de concentrat. In rest, se gasesc E-uri din categoria âconservanti", âcoloranti", âantioxidanti", âindulcitori artificiali". Unii sunt inscrisi pe eticheta, altii nu.
Simptome
Rinita cronica se caracterizeaza printr-o inflamatie recidivanta a foselor nazale. Originea poate fi sau nu de natura alergica. In mod curent ea este favorizata de diversi factori: fragilizarea mucoasei prin rinite acute, tabagism, expunere la poluare aeriana, abuz de medicamente locale vasoconstrictoare.
Magda Marincovici