x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la alergiile alimentare!

Atentie la alergiile alimentare!

13 Iul 2004   •   00:00

In prezent, se inregistreaza o crestere a numarului persoanelor care fac alergii alimentare. Potrivit studiilor de specialitate, incidenta alergiilor de acest tip este mai mare in tarile dezvoltate si in aglomeratiile urbane. Copiii sunt cei mai vulnerabili, in schimb adultii fac forme mai severe.

MAGDA MARINCOVICI

Este foarte dificil de estimat numarul persoanelor care sunt atinse de alergiile alimentare. Se stie insa ca numarul acestora este in crestere si ca mai vulnerabili in fata alergiilor sunt mai mult copiii decat adultii, proportia fiind de aproximativ trei copii alergici la un adult alergic. Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite, 8% dintre copii ar suferi de alergii alimentare, procentul fiind asemanator celui inregistrat in Franta. Aceleasi studii arata ca, la copii, principala cauza de alergie alimentara o reprezinta consumul de arahide.

CAUZE. Cele mai severe forme de alergie sunt depistate la adulti. Copiii sufera mai ales de dermatita atopica, inflamatii pe un fond genetic, dar fac rar socuri anafilactice. Aceste socuri, care se manifesta sub forma unor caderi bruste de tensiune arteriala insotite de pierderea cunostintei, pot fi fatale daca nu se intervine medical de urgenta.

Severitatea simptomelor la adult este urmarea consumului de alcool, factor care conduce la cresterea permeabilitatii mucoasei intestinale. De asemenea, adultii iau mai multe medicamente care, la randul lor, pot fi factori favorizanti ai alergiilor. De exemplu, o persoana mananca miere de albine si nu are nimic. O alta persoana care a luat un medicament pentru inima, in plus si o aspirina, mananca o tartina cu miere, face frecvent alergie. Activitatea fizica poate fi un factor care sa declanseze alergiile la zahar pudra, fructe uscate.

REACTII. Alergia alimentara este o stare de hipersensibilitate la o substanta banala, continuta intr-un aliment, care de regula este inofesiva pentru majoritatea populatiei.

Substanta cu pricina, numita alergen, provoaca o reactie anormala a sistemului imunitar. Simptomele pot fi de trei tipuri: pe piele, sub forma de urticarie, eczeme, dermatite atopice; digestive, sub forma de diaree, stare de voma; respiratorii, manifestate prin rinite, tuse, dificultate respiratorie.

EXPLICATII
Cele mai persistente sunt alergiile la arahide. Adesea, nici o medicatie pare sa nu dea rezultate. Atentie, arahidele pot fi cauza unor forme violente de alergii sub forma de soc anafilactic. Nu se stie cu exactitate de ce arahidele sunt atat de periculoase. Specialistii au lansat mai multe ipoteze. Una dintre acestea pleaca de la compozitia arahidelor. Se pare ca arahidele au in compozitie un numar mare de proteine care au risc alergic ridicat. Si modul cum sunt prajite are o mare importanta. Deoarece s-a observat ca populatiile africane care mananca in mod traditional arahide crude in cantitati apreciabile n-au nici un fel de probleme.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă