Medicamentele nu fac intotdeauna casa buna cu unele alimente. Astfel, sunt alimente care incetinesc sau, dimpotriva, accelereaza actiunea unor medicamente si chiar a efectelor secundare ale acestora.
MAGDA MARINCOVICI
Unele alimente maresc timpul de absorbtie a unor medicamente. Acest fapt nu este de natura sa alarmeze decat in conditiile in care actiunea terapeutica a medicamentului trebuie sa fie foarte rapida. In schimb, sunt unele alimente care diminueaza eficienta unor medicamente. De exemplu, sunatoarea are actiune foarte puternica asupra ciclosporinei, contraceptivelor, antiretroviralelor si anticoagulantelor orale. Asocierea acestor medicamente cu ceaiul de sunatoare duce la diminuarea eficientei medicatiei.
LEGATURI PERICULOASE. Daca alimentele care interactioneaza cu medicamentele sunt numeroase, numai unele dintre aceste asocieri - in conditiile repetarii frecvente - pot avea consecinte nedorite, chiar periculoase. Iata o lista de combinatii ce trebuie evitate: varza de Bruxelles verde, broccoli, spanacul, fica-tul, fiind alimente bogate in vitamina K, acestea nu vor fi consumate in cantitati mari de pacientii care urmeaza o medicatie cu anticoagulante pe baza de antivitamine K.
Laptele reduce efectele tetraciclinelor din cauza interactiunii dintre ionii de calciu din lapte si cei din antibiotic.
Sucul de grepfrut, zmeura, ca de altfel toate alimentele bogate in acid citric, favorizeaza acumularea aluminiului in sange. In aceste conditii va fi evitat consumul acestora simultan cu medicatia antiacida. Sucul de grepfrut este contraindicat si in cazul tratamentelor cu statine (tratament contra colesterolului), cu cordarone (terapie cardiaca).
Citește pe Antena3.ro