x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la alimente si medicamente!

Atentie la alimente si medicamente!

20 Aug 2004   •   00:00

Medicamentele nu fac intotdeauna casa buna cu unele alimente. Astfel, sunt alimente care incetinesc sau, dimpotriva, accelereaza actiunea unor medicamente si chiar a efectelor secundare ale acestora.

MAGDA MARINCOVICI

Unele alimente maresc timpul de absorbtie a unor medicamente. Acest fapt nu este de natura sa alarmeze decat in conditiile in care actiunea terapeutica a medicamentului trebuie sa fie foarte rapida. In schimb, sunt unele alimente care diminueaza eficienta unor medicamente. De exemplu, sunatoarea are actiune foarte puternica asupra ciclosporinei, contraceptivelor, antiretroviralelor si anticoagulantelor orale. Asocierea acestor medicamente cu ceaiul de sunatoare duce la diminuarea eficientei medicatiei.

LEGATURI PERICULOASE. Daca alimentele care interactioneaza cu medicamentele sunt numeroase, numai unele dintre aceste asocieri - in conditiile repetarii frecvente - pot avea consecinte nedorite, chiar periculoase. Iata o lista de combinatii ce trebuie evitate: varza de Bruxelles verde, broccoli, spanacul, fica-tul, fiind alimente bogate in vitamina K, acestea nu vor fi consumate in cantitati mari de pacientii care urmeaza o medicatie cu anticoagulante pe baza de antivitamine K.

Laptele reduce efectele tetraciclinelor din cauza interactiunii dintre ionii de calciu din lapte si cei din antibiotic.

Sucul de grepfrut, zmeura, ca de altfel toate alimentele bogate in acid citric, favorizeaza acumularea aluminiului in sange. In aceste conditii va fi evitat consumul acestora simultan cu medicatia antiacida. Sucul de grepfrut este contraindicat si in cazul tratamentelor cu statine (tratament contra colesterolului), cu cordarone (terapie cardiaca).

Tonul poate provoca manifestari nedorite de tip alergic persoanelor care iau isoniazide (antibiotice utilizate in tratamentul tuberculozei). Persoanele care urmeaza tratamente contra hipertensiunii arteriale vor avea grija sa respecte recomandarile medicului in ceea ce priveste reducerea consumului de sare. Aceeasi recomandare este valabila in ceea ce priveste consumul de zahar in cazul persoanelor insulinodependente.

Cafeaua, prin actiunea directa asupra sistemului nervos, a aparatului cardiovascular si renal, poate creste efectul medicamentelor, mai ales al diureticelor sau amfetaminelor. Tot cafeaua are capacitatea de a reduce actiunea barbituricelor, benzodiazepinelor.

ALCOOLUL

Alcoolul actioneaza asupra enzimelor ficatului si provoaca cresterea gradului de toxicitate al unor medicamente asupra acestui organ. Cel mai vizat este paracetamolul. Alcoolul este, de asemenea, la originea starilor de ameteala, de voma, a durerilor de cap pe care le acuza pacientii care se trateaza cu metronidazole. Va fi ocolita asocierea dintre alcool si sedative, anxiolitice, hipnotice, neuroleptice si, de asemenea, cu anumite antihistaminice si miorelaxante cu actiune asupra sistemului nervos central.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă