Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Atenţie la consumul de sare!

Se consideră că aportul de sodiu ar trebui să fie de două-trei grame pe zi, ceea ce ar însemna şase grame de sare. După 40 de ani sau, în cazul unor afecţiuni cronice (hipertensiune arterială, diabet, boli renale) aportul ar trebui redus la 1, 5 grame de sodiu pe zi, adică circa patru grame de sare. Doza zilnică ideală este mai mică la copii decât la adulţi, ai căror rinichi nu sunt perfect adaptaţi funcţiei de eliminare a sodiului. Astfel, copiii mai mici de un an ar trebui să primească maximum un gram de sare pe zi, cei până la trei ani până la două grame, cei până la şase ani, trei grame, iar cei până la 10 ani- cinci grame.
În realitate, însă consumăm în mod obişnuit 9-12 până la 20 grame de sare pe zi. Ne iluzionăm deseori, considerând că totul e în regulă, dacă nu gătim prea sărat sau nu adăugăm sare când mâncarea e servită.
În realitate, trei sferturi din aportul de sare din dieta noastră provine din alimentele şi din preparatele cumpărate, doar 15% din surse naturale (carne neprelucrată, vegetale, lactate) şi 10% este adăugată la gătit.
Produse ca snacksuri, chipsuri, biscuiţi, conserve, mezeluri, murături, sosuri, alune şi seminţe, semipreparate, produsele tip fast food etc. conţin cantităţi foarte mari de sare. Mai mult, pâinea obişnuită, produsele de panificaţie şi cele de patiserie, cerealele şi chiar prăjiturile au cantităţi importante de sodiu.
Prima consecinţă nefastă este legată de creşterea tensiunii arteriale, care afectează o treime din populaţie. Pe plan mondial, hipertensiunea arterială este considerată principalul factor de risc pentru sănătate, mai important chiar decât fumatul, fiind responsabilă de 60% dintre accidentele vasculare şi jumătate dintre afecţiunile cardiace. De asemenea, excesul de sare are importante efecte la nivelul stomacului, fragilizând mucoasa şi expunând-o acţiunii Helicobacter Pylori, bacterie implicată în producerea ulcerului. De asemenea, aportul crescut de sodiu este asociat cu o creştere a eliminării urinare, care provoacă şi o creştere a eliminării de calciu. Aceasta predispune la calculi, dar are un efect important şi în geneza osteoporozei.
S-a constatat că reducerea aportului de sare de la 10 la 5 grame pe zi ar echivala cu o economie de calciu, echivalentă cu administrarea unui supliment de 1 gram pe zi. Reactivitatea bronşică este şi ea legată de aportul de sodiu, astfel încât reducerea acestuia scade frevenţa şi gravitatea crizelor astmatice. În acest an se atrage în mod special atenţia asupra impactului pe care consumul excesiv de sodiu îl are asupra sănătăţii bărbaţilor. Ei se îmbolnăvesc mai devreme şi decedează mai repede din cauza maladiilor cardiovasculare, unul dintre factorii incriminaţi fiind preferinţa lor pentru alimentele foarte sărate.
Pentru prevenirea afecţiunilor cauzate de consumul excesiv de sare, citiţi cu mai multă atenţie etichetele produselor. Cele care conţin 5% din valoarea zilnică necesară de sodiu sunt de preferat, iar cele care conţin 20% sunt periculoase. Produsele care conţin 0,25 grame de sare (0,1 grame sodiu) la 100 grame de produs au un aport mic de sare, iar cele care conţin 1,25 grame de sare (0,5 grame sodiu) sunt prea sărate.

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Somnul insuficient crește riscul de demență
Somnul sub șase ore pe noapte la vârste între 50 și 70 de ani cresc riscul de demență, arată un studiu din Marea Britanie, publicat în jurnalul științific Nature Communcatons. Au fost studiate circa 8.000...
Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele care lucrează în tura de noapte au risc mai ridicat de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2 comparativ cu angajații din tura de zi, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea James Cook...
Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19
Multivitaminele, probioticele, Omega-3, vitamina D scad riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor, arată revista British Medical Journal Nutrition&Health (BMJ).
Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...
De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...
Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...
Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...
Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista la vaccinul...
Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...
(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...
Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...
Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...
Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...
Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Stima de sine și alimentația
