Oboseala, stare de voma, palpitatii⦠E clar ca aveti o problema, care s-ar putea numi hipoglicemie. In general hipoglicemia este provocata de dezechilibrele alimentare.
MAGDA MARINCOVICI
Hipoglicemia reprezinta diminuarea importanta a glicemiei, respectiv scaderea nivelului glucozei in sange sub 2,4 miliomoli, adica 0,45 grame la litru. In organism, glicemia sau nivelul zaharului in sange, este un parametru care se modifica permanent. Nivelul glicemiei este controlat de doi hormoni: insulina si glucagonul. Cand mancam, zaharul din alimente ajunge in sange si glicemia creste. Atunci pancreasul secreta insulina, hormonul care preia excesul de zahar in celule, in special cele hepatice, unde este stocat sub forma de glicogen. Daca nu mancam, nivelul zaharului in sange scade. Daca aceasta scadere este foarte mare, pancreasul secreta glucagonul, hormonul care antreneaza productia de glucoza a ficatului eliberat in sange.
SIMPTOME. Hipoglicemia se manifesta prin vertij, transpiratie rece, palpitatii, dificultati de concentrare, senzatie de foame, paloare, tremuraturi, tulburari ale vederii. Rar, hipoglicemia se asociaza chiar cu coma.
SFATURI. Medicul de familie Doina Mihaila, presedinta Patronatului National al Medicilor de Familie , ne avertizeaza ca "in majoritatea cazurilor, hipoglicemia este legata de dezechilibrele alimentare". De aceea, ne recomanda sa nu sarim peste mesele principale si sa mancam la ore fixe. De asemenea, este foarte important ca alimentatia sa acopere necesarul de energie al organismului. Medicul Doina Mihaila spune ca "mai ales vara, creste numarul crizelor de hipoglicemie din cauza caldurii si a deshidratarii. Pentru prevenirea acestora sunt necesare o alimentatie echilibrata si aport suficient de lichide".
PAINEA SI CEREALELE. Excelente surse de glucide care patrund lent in sange sunt painea si cerealele. Nu uitati de sucul de macese, sursele de calciu, reprezentate de lapte si iaurt, si de sursele de proteine, cele mai valoroase in acest sens fiind ouale.
Citește pe Antena3.ro