x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la inima copiilor!

Atentie la inima copiilor!

28 Sep 2004   •   00:00

Copiii sunt cei mai expusi riscurilor bolilor cardiovasculare, afectiuni din ce in ce mai frecvente in tarile in curs de dezvoltare, avertizeaza organizatiile internationale. Iar copiii din estul si centrul Europei sunt cei mai afectati de aceste boli severe.

MAGDA MARINCOVICI

Numarul copiilor supraponderali este in crestere oriunde in lume. Riscul acestor copii de a face infarct la varsta adulta este intre 3 si 5 ori mai mare comparativ cu restul copiilor cu greutate normala, semnaleaza Federatia Mondiala a Inimii.

Potrivit organizatiilor internationale, guvernele nu actioneaza suficient pentru prevenirea acestor afectiuni nu numai la adulti, dar nici la copii. Asa se explica de ce, pe glob, afectiunile cardiovasculare ucid anual 17 milioane de persoane.

INDIFERENTA. "Guvernele neglijeaza in totalitate o criza a sanatatii publice, totusi perfect evitabila care risca sa coste scump serviciile de sanatate", explica Janet Voute, presedintele Federatiei Mondiale a Inimii.

Intr-un atlas al bolilor inimii publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, aceeasi federatie subliniaza ca afectiunile cardiace sunt responsabile de o treime din decesele inregistrate in lume, nefiind o caracteristica a tarilor dezvoltate cu alimentatie bogata.

Rusia, ca de altfel restul tarilor Europei Centrale si Orientale au rata bolilor cardiovasculare cea mai ridicata din lume, in timp ce India atinge cel mai mare numar de decese in valoare absoluta (1,5 milioane in 2002). Potrivit aceluiasi Atlas, 18 milioane de copii sub 5 ani au depasit greutatea normala varstei lor. In unele tari sunt copii care inainte de implinirea varstei de 10 ani cumuleaza mai multi factori de risc: supraponderalitatea, tabagismul, lipsa de activitate fizica. In lume, aproximativ 14% dintre copiii intre 13 si 15 ani sunt fumatori.

ALIMENTATIE. "Daca suntem interesati sa evitam pericolul bolilor cardiace, trebuie sa incepem cu micutii sub 10 ani" , explica Judith Mackay, unul dintre autorii Atlasului. In acest sens, Judith Mackay denunta efectele dezastruoase pe care le au racoritoarele indulcite, grasimile si dulciurile predominante in alimentatia copiilor. Atlasul OMS subliniaza explozia procentelor care redau fenomenul obezitatii infantile. Astfel, in SUA, de la finele anilor ’70 pana in prezent s-a dublat procentul, reprezentand 15,3% din totalul populatiei. Cu acelasi fenomen se confrunta si Grecia, la tinerii in jurul varstei de 15 ani. Mai nou, in China si in Japonia, autoritatile sanitare au observat la copii depasiri ale greutatii si ale nivelului colesterolului. "Sunt din ce in ce mai multe ascensoare in tarile asiatice, mai multe automobile si autobuze, mai multe fast-food-uri si zahar in alimentatie", observa Judith Mackay, care considera ca populatiile din aceasta parte a globului au adoptat o serie de excese proprii stilului occidental de viata.

In China, politica "un singur copil" s-a razbunat intr-un fel in modul cum sunt alimentate generatiile tinere. "Una dintre probleme este ca acest copil unic al familiei este extrem de pretios in ochii parintilor. Baietii mai ales sunt considerati «mici imparati». Si atunci parintii acestora au tendinta de a-i supraalimenta", comenteaza Mackay. Ori, din pacate, programele de preventie a acestui tip de afectiuni sunt limitate la ora actuala in zona tarilor dezvoltate. "De aici reiese necesitatea unei reactii urgente la nivel mondial in special in tarile in curs de dezvoltare, care au 60% dintre cazurile de copii cu asemenea afectiuni".

CONDAMNATI

Anual, in Romania vin pe lume aproximativ 2.800 de copii cu malformatii, dintre care 1.000 sunt nou-nascuti cu malformatii congenitale pe cord. La ora actuala in tara noastra chirurgia cardiaca a copilului sub 2 ani si a nou-nascutului este practic inexistenta. Cu ajutorul unor interventii chirurgicale deosebite, multi dintre acesti copii ar putea fi recuperati. Pentru a beneficia de asemenea interventii, intr-o clinica occidentala sunt necesare sume imense de care foarte putini copii pot avea parte.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă copii