x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la medicamentele contra tusei

Atentie la medicamentele contra tusei

02 Mar 2005   •   00:00

200 de virusuri ataca in acest sezon caile noastre respiratorii. La numai doua zile de la contaminarea virala apar simptomele. Ne curge nasul, suntem ragusiti, avem dureri de gat si cap, ochii lacrimeaza si avem tuse seaca sau cu expectoratii.

SFAT. Durerile in gat sunt unul dintre primele simptome ale afectiunilor specifice sezonului rece
In cazul tusei seci, fumatorii ar trebui sa renunte la tigara. De asemenea, persoanele nefumatoare ar trebui sa evite spatiile cu fum de tigara. Aceste virusuri sunt raspunzatoare de infectiile respiratorii specifice iernii, care in principiu nu impun tratament cu antibiotice. Acest tratament este rezervat afectiunilor bacteriene.

RECOMANDARE. Antitusivele - sirop, pastile, geluri - actioneaza rapid asupra centrului tusei care se gaseste in creier. Nu le luati la intamplare, ci doar la recomandarea medicului sau a farmacistului, pentru a diminua efectele adverse: vertijurile, somnolenta, constipatia. Comparativ cu tusea seaca sau uscata, tusea cu expectoratii este benefica. Ea ajuta la evacuarea secretiilor (mucozitati, mucus) care "obtureaza" caile respiratorii. Pentru a inlesni eliminarea secretiilor sunt indicate medicamente fluidizante, indicate de medic sau farmacist.

Intrucat majoritatea medicamentelor contra tusei se pot procura fara reteta medicala, exista tentatia automedicatiei, care prespune si multe riscuri. Trebuie sa tinem seama de varsta si de o eventuala interactiune a medicamentelor antitusive cu alte medicamente. Unele siropuri contra tusei contin alcool, altele provoaca stari de somnolenta. Aceste aspecte sunt deosebit de importante in cazul persoanelor care se afla la volan. Alte siropuri au in compozitie zahar, ceea ce impune o atentie deosebita din partea persoanelor suferinde de diabet sau care tin o anumita dieta. Prudenta se cere si persoanelor alergice, care vor citi cu maxima atentie prospectul care insoteste medicamentul contra tusei si in care se specifica elementele din compozitie si posibilele efecte. In cazul in care simptomele infectiilor virale persista sau se agraveaza, nu intarziati prezentarea la medic. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tusei