x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie la tensiune!

Atentie la tensiune!

23 Iul 2004   •   00:00

Accidentele vasculare cerebrale se intampla la orice varsta. Nimic nu este mai eficient pentru scaderea incidentei acestor afectiuni decat prevenirea hipertensiunii arteriale.

STELUTA INDREI

Statisticile OMS arata ca accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt o problema de sanatate publica atat pe plan mondial, cat mai ales in Romania, pentru ca aceste afectiuni ocupa la noi primul loc in ceea ce priveste cauza de mortalitate. Sechelele dupa AVC sunt adevarate drame. Ele sunt principala cauza de invaliditate atat fizica (paralizie), cat si psihica (dementa). "La noi pacientii ajung la neurolog in momentul cand fac un AVC. In tarile in care mortalitatea prin AVC a fost redusa s-a actionat eficient in profilaxia AVC", explica prof. dr. Ovidiu Bajenaru, seful Clinicii de neurologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

RISCURI. Principalul factor de risc in cazul AVC este hipertensiunea arteriala (HTA), deoarece circulatia cerebrala este mult mai afectata de presiunea crescuta a sangelui in interiorul vaselor. "Vorbim de HTA cand valoarea acesteia depaseste 130/85 mm Hg, iar majoritatea celor care fac AVC provin dintre hipertensivii cu valori moderat crescute. Trebuie schimbata conceptia populatiei asupra termenului de hipertensiune. La orice varsta se poate suferi de HTA", avertizeaza prof. dr. Bajenaru. Pe langa hipertensiune mai intervin alti factori de risc: dislipidemia (colesterolul crescut), obezitatea, fumatul, diabetul zaharat, bolile coronariene, fibrilatia atriala s.a.

PROFILAXIE. Pe locul intai in prevenirea AVC este tratamentul corect, precoce si constant al HTA, care debuteaza frecvent la varste destul de tinere, mai ales la barbati. Important este ca ea sa fie depistata si combatuta din vreme. Medicii dispun de un arsenal bogat de medicamente eficiente contra hipertensiunii. De asemenea este importanta respectarea unui stil de viata sanatos, care presupune un regim alimentar cu reducerea cantitatii de sare, mai putine grasimi si cat mai multe fructe si legume, eliminarea dulciurilor concentrate. Sedentarismul este un alt factor major de risc, singura solutie impotriva acestuia fiind activitatea fizica sustinuta. Renuntarea la fumat aduce mari beneficii.

TINERI

"AVC nu este o boala primara, nu apare din senin la o persoana sanatoasa. Se produce la persoane care au o suferinta manifestata sau nu", precizeaza prof. dr. Ovidiu Bajenaru. Tocmai acea suferinta trebuie prevenita sau depistata si tratata la momentul oportun. Se constata ca exista tendinta ca in spitale sa se interneze din ce in ce mai multi tineri. De exemplu, prof. dr. Bajenaru a internat recent o pacienta in varsta de 24 de ani, aparent sanatoasa, dar care a suferit un AVC masiv.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă