x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Atentie! - Prima victima a petardelor

Atentie! - Prima victima a petardelor

de Andrada Floria    |    17 Dec 2005   •   00:00
Atentie! - Prima victima a petardelor

Un copil de 10 ani din comuna Bala, judetul Mehedinti, este prima victima a petardelor din aceasta iarna.
Baietelul se juca in curtea casei cu o petarda pe care a aprins-o si a pus-o intr-o sticla de plastic. Aceasta a explodat, iar dopul sticlei i-a sarit copilului in ochiul drept cu o presiune foarte mare, provocandu-i leziuni grave. Micutul a fost adus in noaptea de joi spre vineri la Spitalul Clinic de Oftalmologie din Bucuresti. El a fost operat de urgenta, deoarece risca sa isi piarda ochiul afectat.

OPERATIA. "Accidentul a fost foarte grav, iar copilul putea sa nu mai fie in viata, pentru ca bucatile de plastic rezultate in urma exploziei sunt foarte taioase. Una dintre aceste bucati putea sa-i taie carotida", a declarat conf. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie. Din fericire, nici una dintre aceste bucati nu a afectat ochiul micutului, insa leziunea produsa de dop a fost foarte grava. El a suferit o hemoragie importanta, o ruptura de iris si dislocarea cristalinului. Operatia a fost efectuata de doctorul Alina Oprina si a durat trei ore. In prezent, starea copilului este buna, iar medicii cred ca isi poate recupera aproximativ 50%-60% din acuitatea vizuala initiala. "Insa pentru ca acest lucru sa fie posibil, mai trebuie efectuate cel putin inca doua interventii chirurgicale", a explicat prof. dr. Monica Pop.

INCIDENTA DRAMATICA
Anul trecut au fost ranite 323 de persoane din cauza folosirii necorespunzatoare a petardelor. A fost inregistrata o rata de 15,3 cazuri la un milion de locuitori. In Capitala, 166 de persoane au fost ranite, din care 18 au ajuns la spital. Comparativ cu Romania, incidenta acestor cazuri este mult mai mica in statele membre ale Uniunii Europene. Astfel, in Grecia se inregistreaza un caz la un milion de locuitori, Irlanda - 3,9 cazuri, Norvegia - 4,5 cazuri, Danemarca - 5,4, exceptie facand insa Suedia - 50 de cazuri - si Marea Britanie - 60,1 cazuri la un milion de locuitori.

MASURI DE PREVENIRE
Dr. Monica Pop este de parere ca, in primul rand, petardele nu ar trebui sa fie comercializate. In al doilea rand, parintii trebuie sa isi supravegheze copiii foarte atent si sa le explice cat de periculoase pot fi aceste produse explozibile. "Petardele confectionate artizanal explodeaza imediat in fata. Ele nu iti ofera timpul necesar pentru a te retrage dupa ce le-ai aprins", a aratat doctorul. Daca accidentul a avut loc, iar zona oculara a fost afectata, persoana in cauza trebuie sa se prezinte la primul cabinet oftalmologic, fara sa ia nici un fel de alta masura. Singura interventie permisa ar fi aplicarea unui pansament steril.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă