x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avantaje ale coroanelor dentare pe suport de zirconiu

Avantaje ale coroanelor dentare pe suport de zirconiu

de Dr Ramona Neagoie    |    31 Oct 2011   •   21:00
Avantaje ale coroanelor dentare pe suport de zirconiu

Una dintre provocarile stomatologiei moderne este restaurarea dintilor cu materiale biocompatibile care sa fie suficient de solide pentru a rezista fortelor masticatorii. Avem acum la dispozitie un material estetic, puternic, pur, biocompatibil (absolut bioinert), care a revolutionat munca specialistilor in estetica si protetica dentara: zirconiu.

Coroanele dentare pe suport de zirconiu sunt realizate prin frezare computerizata (procedeu CAD-CAM) si sunt extraordinare din punct de vedere estetic. Ele nu rezolva doar o problema functionala, lasand partea estetica pe seama altor proceduri de infrumusetare a zambetului, ci reprezinta in sine o solutie estetica de acoperire a implantului dentar sau a unui dinte incomplet. Din punctul de vedere al specialistilor in protetica dentara, coroanele pe suport de zirconiu reprezinta solutia optima pentru restaurarea dintilor, in special a celor frontali. Spre deosebire de alte solutii de inlocuire a dintelui, aceasta este cea preferata de pacienti, datorita aspectului sau similar cu cel al unui dinte natural si rezistentei ce ii asigura o durabilitate mai mare.

Aspect natural
De cele mai multe ori, factorul determinant atunci cand vine vorba despre coroane dentare il reprezinta aspectul lor si asemanarea cu dintele natural. Din acest punct de vedere, coroana pe suport de zirconiu este, fara doar si poate, alegerea pe care trebuie sa o faca orice pacient care se confrunta cu lipsa unuia sau a mai multor dinti. Plasata langa un dinte natural, este aproape imposibil de facut diferenta intre coroana pe zirconiu si dintele natural, datorita structurii translucide a acesteia.

Trebuie sa tinem cont insa de faptul ca aceasta solutie nu rezolva complet problema dintilor lipsa. Ea nu poate inlocui radacina dintelui, ci functioneaza ca un invelis cu aspect similar dintelui natural. In cazul in care avem un dinte lipsa, solutia consta in realizarea unui implant dentar in spatiul respectiv, care va inlocui cu succes radacina dintelui si ne va reda aproape in toatalitate functionalitatea dintilor. In plus, spre deosebire de alte solutii de inlocuire a dintilor lipsa, implantul dentar are cateva avantaje semnificative: o durata de viata mult mai mare, imbunatateste dictia, permite consumarea alimentelor tari, toate acestea redandu-le pacientilor increderea in sine. Iar un fapt mai putin cunoscut este acela ca, gandind pe termen lung, costurile pe care le implica sunt mai mici decat in cazul altor solutii de inlocuire a dintilor.

Durabilitate
Coroana dentara pe suport de zirconiu este o piesa protetica extrem de precisa, obtinuta prin frezare compu­terizata, astfel incat adaptarea sa gingi­vala este superioara altor tehno­lgii. Cu alte cuvinte, problemele gingivale intampinate, inevitabil in multe cazuri in care se foloseau alte soltii protetice, sunt eliminate complet in cazul coroanei dentare pe suport de zirconiu.
De asemenea, aceasta este extrem de folositoare in cazul restaurarii unor dinti de dimensiuni mici, cum ar fi incisivii inferiori. In cazul restaurarii pe metal, portelanul trebuie aplicat in strat mai gros, pentru a masca opacul care se aplica peste metal, obtinandu-se adesea un aspect artificial.

Faptul ca aceasta coroana dentara este obtinuta prin frezare computerizata exclude posibilitatea esecului. Astfel, rezultatele studiului de specialitate realizat de ADA (Asociatia Americana a Medicilor Dentisti), care evidentia faptul ca 80% dintre pacienti aleg aceasta solutie protetica, sunt justificate. Putem spune ca acest tip de coroana dentara este cea mai buna alegere din punct de vedere estetic, dar si dintr-o perspectiva tehnologica, iar rezultatele sunt dovedite.

Acomodare imediata
Un alt avantaj major al coroanelor pe suport de zirconiu este acela ca acomodarea dureaza foarte putin, spre deosebire de cazurile in care sunt folosite alte solutii protetice. Acest lucru se datoreaza faptului ca, spre deosebire de restul coroanelor, cele pe suport de zirconiu sunt foarte usoare. Dupa un timp foarte scurt de la montarea coroanelor pe suport de zirconiu, acestea se integreaza perfect, devenind insesizabile de pacienti. Acesta este unul dintre principalele scopuri ale dezvoltarii tehnologiei, confortul pacientului fiind mereu prioritar in noile solutii medicale.

Urmeaza sa-ti faci un implant dentar si inca nu stii ce solutie protetica sa alegi? Recomandarea noastra este sa te consulti cu un specialist in protetica dentara si sa afli mai multe detalii despre coroanele dentare pe suport de zirconiu. Acesta va putea sa iti recomande solutia care vine cel mai bine in intampinarea tuturor nevoilor si dorintelor tale.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei