Savuros, natural, dar mai cu seama sanatos. Acestea sunt principalele calitati ale regimului mediteranean, in mare voga, deoarece redescopera capacitatea alimentatiei de a ne mentine starea de sanatate.
MAGDA MARINCOVICI
Actualitatea acestui regim e sustinuta de date concrete. In timp ce in intreaga lume, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces, in Insula Creta, mortalitatea prin aceste maladii este cea mai redusa. De asemenea, cretanii au cea mai ridicata speranta de viata, riscul bolilor canceroase fiind diminuat cu 24%.
Este cunoscut sub numele de regimul mediteranean, dar mai corect este sa-i spunem regimul cretan, deoarece el este inspirat din modul de a se hrani al populatiei de pe aceasta insula.
Fructe si legume
Cereale
Ulei de masline si peste gras
Vin rosu da, bere nu
In regimul cretan, branza si produsele lactate sunt consumate zilnic, pentru ca ele dau organismului tot calciul de care are nevoie. Accentul cade pe branza proaspata din lapte capra si oaie. De observat ca branza si lactatele de vaca nu se gasesc in acest regim. Vinul constutie o sursa de antioxidanti, privilegiat fiind vinul rosu, in defavoarea âtariilor" si a berii. Si inca un amanunt esential. Cretanii beneficiaza de soare tot timpul anului, evitand expunerea la orele amiezii. Soarele sintetizeaza vitamina D, protejandu-le pielea de pericolul cancerului.Citește pe Antena3.ro


