Savuros, natural, dar mai cu seama sanatos. Acestea sunt principalele calitati ale regimului mediteranean, in mare voga, deoarece redescopera capacitatea alimentatiei de a ne mentine starea de sanatate.
MAGDA MARINCOVICI
Actualitatea acestui regim e sustinuta de date concrete. In timp ce in intreaga lume, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces, in Insula Creta, mortalitatea prin aceste maladii este cea mai redusa. De asemenea, cretanii au cea mai ridicata speranta de viata, riscul bolilor canceroase fiind diminuat cu 24%.
Este cunoscut sub numele de regimul mediteranean, dar mai corect este sa-i spunem regimul cretan, deoarece el este inspirat din modul de a se hrani al populatiei de pe aceasta insula.
Fructe si legume
Rosii, ardei iute, morcovi, dovlecei, ciuperci, vinete, ceapa, la cele trei mese principale. Dar si linte, mazare, fasole de doua-trei ori pe saptamana. Salatele din legume verzi si unele plante salbatice cu gust usor amarui ocupa locul prioritar in regimul mediteranean. Legumele se prepara in vapori de apa sau la cuptor, sunt stropite cu ulei de masline si condimentate cu plante aromate, usturoi si ceapa. Cartofii sunt fierti si niciodata prajiti. Legumele si fructele asigura necesarul de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi, sursa principala de boli si de imbatranire prematura.
Cereale
Sursa principala de cereale o reprezinta painea din faina completa, din faina de secara sau multicereale. Cerealele sunt bogate in fibre, vitamine si minerale, asigurand aportul energetic.
Ulei de masline si peste gras
Dupa legume si fructe, nelipsit din acest regim este uleiul de masline. Si pentru ca din uleiul de masline lipseste un acid gras extrem de important din familia acizilor grasi omega 3, cretanii si-l procura din nuci si alune. De asemenea, acest acid se mai afla in compozitia pestelui gras din apele Mediteranei: sardine, macrou.
Vin rosu da, bere nu
In regimul cretan, branza si produsele lactate sunt consumate zilnic, pentru ca ele dau organismului tot calciul de care are nevoie. Accentul cade pe branza proaspata din lapte capra si oaie. De observat ca branza si lactatele de vaca nu se gasesc in acest regim.
Vinul constutie o sursa de antioxidanti, privilegiat fiind vinul rosu, in defavoarea âtariilor" si a berii. Si inca un amanunt esential. Cretanii beneficiaza de soare tot timpul anului, evitand expunerea la orele amiezii. Soarele sintetizeaza vitamina D, protejandu-le pielea de pericolul cancerului.