Populatia din zonele inundate este expusa salmonelozelor, parazitozelor intestinale, virozelor digestive, holerei, hepatitei A, bolilor infectioase transmise de intepaturile unor insecte.
PERICOL. Pentru diminuarea pericolului, doctorul Maria Mica, medic primar microbiologie la Laboratorul de Microbiologie al Spitalului Clinic pentru Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes", recomanda folosirea apei fierte sau imbuteliate atat pentru baut, igiena personala, cat si pentru spalarea si prepararea alimentelor. In conditiile in care in taberele sinistratilor nu exista posibilitatea fierberii apei si nici suficienta apa imbuteliata este necesar ca din zonele neafectate de inundatii sa fie transportata apa potabila in cisterne spre zonele afectate. "In nici un caz nu se va folosi apa din Dunare pentru igiena personala sau spalarea legumelor sau fructelor", avertizeaza dr. Mica. De asemenea, hoiturile, latrinele, cimitirele, fantanile inundate reprezinta surse de transmitere a microbilor, pericolul fiind in crestere din cauza umezelii accentuate si a caldurii.