Potrivit estimărilor, în ţările dezvoltate, un bărbat activ sexual produce de două ori mai puţini spermatozoizi comparativ cu bunicul lui când era la aceeaşi vârstă. Din păcate, aceleaşi estimări indică o creştere a incidenţei cancerului testiculelor în ultimele decenii. Printre cauzele principale se află: tabagismul, stresul, poluarea...
Studiile realizate în multe ţări occidentale sunt fără drept de apel: în ultimii 50 de ani, producţia de spermatozoizi a scăzut cu aproximativ 40%, ameninţând să atingă chiar 50%. Una dintre cauzele majore: substanţele chimice foarte folosite, cum ar fi perturbatori endocrini, produse care mimează efectul hormonilor sexuali feminini. În anul 2007, pentru Europa s-a stabilit o listă cu 320 de asemenea substanţe. În acest sens, s-au adus probe privind influenţa substanţelor toxice asupra sexualităţii animalelor. Mai mult, numeroase documentare privitoare la acest fenomen au o concluzie comună: masculii sunt în pericol. În septembrie anul acesta, un studiu efectuat în Franţa aducea probe referitoare la prezenţa ftalaţilor – compuşi din materialele plastice – care afectează în mod serios potenţialul reproductiv al bărbaţilor.
În privinţa studiilor efectuate pe animale, datele nu sunt deloc mai optimiste. Unele specii prezintă anomalii ale sistemului de reproducere. Această anomalie se caracterizează prin dezvoltarea organelor genitale masculine la femele. De asemenea, unii peşti de fluviu se feminizează. Specialiştii au observat că, în cazurile cele mai severe, fenomenele de intersexualitate sunt de aproxi-mativ 100%.
Cauza principală a acestor anomalii ar fi reziduurile de medicamente descoperite în apele râurilor şi chiar în mări. În cazul omului, sunt trase la răspundere nu numai expunerea la numeroase produse chimice, dar şi tabagis-mul, stresul.
TESTE
În anul 2006, în Franţa, doar 250 de bărbaţi au donat spermă. Şi a fost necesară repetarea donării pentru a ajunge la cantitatea necesară. Dar iată că, în acelaşi an, 2.837 de cupluri au formulat cereri prin care solicitau inseminare cu spemă de la donator. Ceea ce înseamnă un donator de spermă la 11 cupluri, respectiv un termen de aşteptare de aproximativ doi ani. Secreţia de spermatozoizi debutează la pubertate şi o dată cu înaintarea în vârstă ea se micşorează, fără să dispară. Acesta este un fenomen normal. Dar producţia de spermatozoizi se poate reduce prematur din cauza stilului de viaţă: alimentaţie, poluare, stres etc.
Specialistul nostru, profesor doctor Nicolae Calomfirescu, avertizează că diagnosticul de infertilitate presupune o serie de investigaţii, printre care testul spermei cu ajutorul căruia se pot stabili numărul spermatozoizilor, mobilitatea şi morfologia acestora.
Citește pe Antena3.ro