x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment - Internet-ul nu e doctor de familie

Avertisment - Internet-ul nu e doctor de familie

21 Oct 2004   •   00:00

Persoanele care folosesc Internet-ul pentru a cauta informatii despre boala cronica (diabet, astm etc.) de care sufera neglijeaza adesea sfaturile recomandate de medicul specialist.

Doctorul Elizabeth Murry si colegii sai de la University College din Londra au analizat eficienta modurilor de comunicare interactiva pe teme de sanatate, in special Internet-ul. In vizorul echipei doctorului Murray au fost 28 de studii clinice incluzand 4.042 de participanti.

POZITIVE. Rezultatele studiului arata ca modurile de comunicare interactiva, cum este Internet-ul, permit persoanelor bolnave sa adune numeroase informatii legate de afectiunea lor. Mai mult, prin intermediul acestei forme de comunicare, suferinzii au sentimentul ca sunt sustinuti din punct de vedere social, ca undeva cineva e solidar cu problema lor de sanatate.

NEGATIVE. Pe de alta parte, studiul aduce dovezi potrivit carora comunicarea prin Internet are si efecte negative asupra starii de sanatate. Explicatia specialistilor este convingatoare. Astfel, cercetatorii britanici au stabilit ca, de exemplu, persoanele cu probleme de diabet, care utilizeaza Internet-ul spre a afla date despre boala lor, au nivelul zaharului in sange mai ridicat, comparativ cu suferinzii de aceeasi boala care sunt indiferenti la acest mod de comunicare si informare. Rezultatele obtinute in urma studiului l-au pus pe dr. Murray in situatia de a avansa doua explicatii posibile ale acestora. In momentul in care bolnavul afla ca tratamentul pe care-l urmeaza are eficienta reala - insa nu aduce insanatosirea - atunci el nu mai este foarte motivat sa renunte la unele obiceiuri daunatoare sanatatii lui. Aceasta atitudine este mai rar intalnita in cazul bolnavilor care consulta medicul, iar acesta transeaza problema: tratamentul sau moartea.

A doua explicatie avansata de dr. Murray porneste de la faptul ca persoanele adepte ale Internet-ului ca forma de imbogatire a cunostintelor isi aleg dintre metodele de tratament pe cea pe care o vor ei, care adesea se bate cap in cap cu reteta prescrisa de medicul specialist. Ceea ce nu e deloc benefic pentru sanatate. In concluzie, navigati pe Internet, adunati informatii despre boala de care suferiti, dar lasati-va pe mainile medicului in ceea ce priveste diagnosticul si tratamentul. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă