x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment - Nu exista tratament fara nici un risc

Avertisment - Nu exista tratament fara nici un risc

de Magda Marincovici    |    22 Mai 2006   •   00:00
Avertisment - Nu exista tratament fara nici un risc

Studiile efectuate pe animal si pe om inainte de lansarea pe piata a medicamentelor permit stabilirea doar a unei parti din totalul efectelor nedorite pe care le pot provoca acestea. Argumentul principal: medi-camentele sunt testate pe persoane voluntare sanatoase si nu bolnave sau pe varstnici.

In cadrul unei reuniuni a Academiei de Farmacie din Franta, ce a avut loc saptamana trecuta, profesorul Jean Roger Claude, expert in cadrul Agentiei Medicamentului, tragea un puternic semnal de alarma asupra efectelor secundare ale medicamentelor. El spune ca se pot prevedea aproximativ doua treimi din efectele nedorite la om, gratie actualelor testari. Profesorul J.R. Claude spera ca, in viitor, noi biomarkeri sa permita imbunatatirea acestor rezultate.

Efectele nedorite, inregistrate in conditii normale de administrare, sunt diferite in functie de esantionul de persoane pe care a fost testat medicamentul si de durata tratamentului, a adaugat profesorul Jean Louis Imbs, responsabil cu farmavigilenta la Strasbourg. El se referea la thalidomid, un medicament din clasa hipnoticelor. Administrat la sfarsitul anilor ’50 femeilor insarcinate, acest hipnotic, despre care se credea ca este perfect tolerat, s-a dovedit a fi cauza unor malformatii ale fatului. Zece ani mai tarziu, s-a observat a fi extrem de activ in tratamentul formelor de lepra, dar i s-a descoperit si un grad de toxicitate in cazul tratamentului prelungit. Utilizat in stoparea mecanismului de alimentare cu sange a tumorilor canceroase, medicamentul contribuie insa la cresterea riscului de tromboza, alt efect nedorit. Profesorul Jean-Louis Imbs preciza ca, in cazul prescrierii acestui medicament, pacientul este invitat sa semneze un formular de libera consimtire. Pe de alta parte, trebuie admis ca nici un medicament nu asigura securitate absoluta. Fie si pentru ca medicamentul are actiune diferita de la om la om, din cauza diferentelor genetice dintre indivizi care isi pun amprenta pe eficienta si toxicitatea medicamentelor.

SPITALIZARE
In Franta, recent au fost spitalizate sase persoane cu semne de intoxicatie tiroidiana severa: palpitatii, febra, stare de voma, diaree, deshidratare... Aceste persoane aveau in comun faptul ca au inghitit un preparat farmaceutic cumparat de la una si aceeasi farmacie din Paris. Imediat, Directia generala de Sanatate a alertat, printr-un comunicat emis la jumatatea lunii aprilie, persoanele care au cumparat acest preparat de la farmacia respectiva. Au fost identificate 37 de persoane care si-au procurat preparatul. Ancheta a stabilit ca unele persoane au primit si alte preparate. Acestea, asociate, au contribuit la accentuarea efectelor preparatului tiroidian.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă