x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avertisment - Piercing, poarta deschisa virusurilor

Avertisment - Piercing, poarta deschisa virusurilor

de Magda Marincovici    |    27 Apr 2006   •   00:00
Avertisment - Piercing, poarta deschisa virusurilor

E o moda veche de cand omul. Si acum mai actuala ca niciodata atat printre tineri, cat si printre adulti. E moda piercing despre care medicii spun ca este o poarta de intrare a virusurilor in organism.

Aceasta moda presupune numeroase complicatii. Intre 10% si 20% dintre piercing-uri provoaca infectii locale, in special bacteriene (streptococi, stafilococi etc). Conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", atrage atentia asupra complicatiilor virale cauzate de piercing. Pentru ca sa nu uitam ca hepatitele B si C sunt transmisibile pe aceasta cale si in egala masura poate transmite virusul SIDA, al herpesului sau papilomavirusul. Specialistii avertizeaza ca riscul piercing-ului este foarte mare atunci cand este fixat pe un cartilagiu, de exemplu, in partea superioara a pavilionului urechii. In acest caz, riscul infectiilor progreseaza rapid. Totul incepe cu o caldura locala, inrosire si durere, semne ce preced aparitia inflamarii si care presupun consultarea rapida a medicului.

Trebuie retinut ca piercing-ul este o interventie chirurgicala care ar trebui sa se efectueze cu respectarea tuturor regulilor. Igiena perfecta, instrumente sterilizate, manusi de unica folosinta, izolarea deseurilor, spalarea frecventa a mainilor. Nu vom apela la serviciile primului cabinet intalnit in cale pentru montarea piercing-ului. Mai intai vom lua referinte despre cabinet, vom sti exact ca acesta este autorizat pentru efectuarea acestor servicii. Observati daca persoana care efectueaza interventia are unghile taiate, parul taiat scurt sau prins la spate. Bijuteria trebuie sa fie facuta din metale speciale pentru a diminua riscul alergiilor sau al infectiilor.

IGIENA. Conferentiar doctor Adrian Streinu Cercel ne avertizeaza ca pericolul infectiilor nu este depasit nici dupa montarea bijuteriei, solutia fiind respectata igienei individuale si consultarea medicului in cel mai scurt timp, daca apar neplaceri. In cazul piercing-ului genital se recomanda abstinenta sexuala si folosirea prezervativului pana la cicatrizarea completa. In functie de zona unde a fost montat, se vor evita hainele stramte, din materiale sintetice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă