Fumatul ucide. Tutunul dauneaza grav sanatatii. Desi avertismentele de pe pachetele de tigari sunt categorice, ele nu ii sensibilizeaza pe adolescenti, care ingroasa din ce in ce mai mult randurile fumatorilor.
Un studiu international asupra adolescentilor arata ca numarul tinerilor care fumeaza creste de la un an la altul. Mai mult decat atat, s-a constatat ca exista mai multe fete care fumeaza decat baieti. De asemenea, tot mai multi tineri sunt expusi fumatului pasiv. Aceste rezultate ale sondajului global asupra tabagismului la tineri, publicate in revista medicala The Lancet, sunt alarmante pentru autoritatile sanitare internationale. Potrivit estimarilor actuale, fumatul va provoca moartea a zece milioane de persoane pe an, pana in 2020. Mai exact, numarul deceselor cauzate de tutun se va dubla in urmatorii ani. STUDIU. Medicul Charles Warren de la Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor din Atlanta (CDC Atlanta) a realizat un amplu studiu pe un grup de 750.000 de tineri cu varste intre 13 si 15 ani din 131 de tari. Echipa coordonata de dr. Warren a constatat ca 9% dintre acesti adolescenti fumeaza, iar 11% dintre ei utilizeaza in plus alte produse din tutun: trabuc, narghilea. Ceea ce i-a ingrijorat cel mai mult pe cercetatori a fost insa numarul mare al fetelor care fumeaza. Studiul a aratat ca exista de doua-trei ori mai multe adolescente dependente de tutun decat baietii. Alt rezultat alarmant este ca 40% dintre tineri au declarat ca sunt expusi fumatului pasiv acasa, iar 50%, in locuri publice. Or, fumatul pasiv creste de sase ori riscul de cancer pulmonar la copiii ai caror parinti sunt fumatori. "Acestea sunt cele mai rele vesti la care ne puteam astepta", si-a exprimat regretul dr. Charles Warren.
IN ROMANIA
|
Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumologie "M. Nasta", avertizeaza ca "fumatul creste considerabil riscul de accident vascular cerebral, infarct, cancer, mai ales cancer pulmonar, bronho-pneumopatie obstructiva cronica, afectiuni digestive etc.". In ceea ce priveste incidenta fumatului la adolescenti, studiile din tara noastra arata ca peste 30% dintre baieti si 17% dintre fete fumeaza. Potrivit dr. Magdalena Ciobanu, aproximativ 11% dintre elevii din clasele primare au incercat deja tigara. Elevii sunt influentati de prieteni si colegi (60%), dar si de exemplul negativ al parintilor si al cadrelor didactice, care fumeaza in fata copiilor.
|
Citește pe Antena3.ro