x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bacilul Koch mai tare ca medicamentele

Bacilul Koch mai tare ca medicamentele

11 Mar 2008   •   00:00

Tuberculoza, boală infecţioasă letală, revine în forţă mai ales în Africa. Tuberculoza ultrarezistentă la medicamente, TBC-XDR, s-a extins foarte mult şi este o formă de TBC practic fără tratament.

Susan E. Dorman, Richard E. Chaisson, de la Johns Hopkins University

 

Tuberculoza, boală infecţioasă letală, revine în forţă mai ales în Africa. Tuberculoza ultrarezistentă la medicamente, TBC-XDR, s-a extins foarte mult şi este o formă de TBC practic fără tratament. TBC-XDR atacă mai ales în zonele unde sistemele sanitare sunt slabe, acolo unde există o prevalenţă crescută a infecţiilor cu virusul HIV. Iar incapacitatea de a ţine în frâu boala, de a dezvolta strategii pentru identificarea şi tratarea TBC-XDR vor face ca toate eforturile în ceea ce priveşte medicamentele anti-TBC administrate până acum la nivel mondial contra TBC-ul să fie inutile.

 

 

 

Istoric

Dezvoltarea medicamentelor anti-TBC în perioada 1940-1970 a transformat această boală, cândva fatală, într-o afecţiune care putea fi tratată. Însă tratamentul contra tuberculozei a fost umbrit de ceea ce a urmat: dezvoltarea rezistenţei la antibiotice. Cu 15 ani în urmă, o epidemie de tuberculoză multirezistentă (TBC-MDR) în New York a adus panică în rândul populaţiei. Au fost luate măsuri urgente prin alocarea unor fonduri masive în domeniul sănătăţii publice. Totuşi, problema rezistenţei la antibiotice a persistat şi s-au făcut eforturi la nivel global pentru a ţine în frâu această formă a bolii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estima că numărul cazurilor noi de TBC multirezistent apărute în 2004 a ajuns până la 425.000, dintre care 60% s-au înregistrat în China, India, Rusia.

 

 

La scurt timp după această lovitură a bacilului au apărut primele cazuri şi mai grave decât TBC-MDR: cele de tuberculoză ultrarezistentă la persoane infectate cu HIV în KwaZulu-Natal, în Africa de Sud.

 

 

În urma unui studiu realizat la Spitalul Church of Scotland având ca scop persoanele cu TBC din Africa de Sud, cercetătorii au ajuns la concluzia că 53 de pacienţi dintre cei 535 cu tuberculoză au murit la 16 zile de la colectarea sputei. În urma analizelor de laborator, s-a constatat că cei 53 de pacienţi au fost infectaţi cu o tulpină diferită de TBC: tulpina tuberculozei ultrarezistente.

 

 

Traducere şi adaptare: Andrada Floria

 

 

 

TRATAMENT. Pentru tuberculoza ultrarezistentă (TBC-XDR) nu există un tratament eficient. Singura metodă de combatere a TBC-XDR este prevenirea acestei forme de tuberculoză prin tratarea precursorului ei, TBC-ul multirezistent (TBC-MDR). Tratamentul pentru TBC-MDR necesită administrarea pe termen lung (aproximativ doi ani) a unei combinaţii de medicamente. Eşecul în tratamentul TBC-MDR duce negreşit la instalarea formei celei mai grave de tuberculoză – cea ultrarezistentă.

 

 

 

TRANSFORMARE. Un răspuns slab la tratamentul TBC-ului, prescrierea medicamentelor nepotrivite de către medici, interacţiunea nefericită între mai multe medicamente, toate acestea fac ca bacilul Koch să devină mai puternic şi mai greu de învins.

×
Subiecte în articol: tabagism