x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bacteria care ne lasa fara copii

Bacteria care ne lasa fara copii

15 Mai 2004   •   00:00

Cresterea numarului cuplurilor infertile i-a pus pe ganduri pe specialisti. Ei au ajuns la concluzia ca o bacterie ar putea fi cauza ca acestea nu vor mai avea bucuria de a aduce pe lume copii.

MAGDA MARINCOVICI

Periculoasa bacterie se numeste Chlamydia trachomatis. Este foarte contagioasa si provoaca o infectie cu transmisie sexuala numita chlamidia. Despre aceasta infectie, considerata un flagel din cauza incidentei in continua crestere, s-a crezut mult timp ca creeaza probleme doar femeilor: sterilitate, sarcini extrauterine, dureri pelviene...

Si barbatii sunt vulnerabili

Aceasta limitare doar la femei nu mai este de actualitate. Ultimele studii arata ca 10% dintre barbati ar putea fi infectati cu clamidii. In cazul barbatilor, aceasta bacterie poate fi cauza pierderii fertilitatii.

Aceasta bacterie se transmite in timpul raporturilor sexuale neprotejate. Din pacate, nu intotdeauna existenta in corp a acestei bacterii este insotita de simptome, ceea ce face dificila depistarea ei precoce.

O echipa de cercetatori suedezi au studiat 244 de cupluri infertile din perspectiva prezentei bacteriei Chlamydia trachomatis. Cuplurile au fost tinute sub observatie in medie trei ani. La incheierea observatiilor, coordonatorul studiului, profesorul Jan Olofsson, a declarat ca, asa cum a prevazut, urmele prezentei Chlamydia au fost depistate la majoritatea cuplurilor infertile, comparativ cu cele fertile.

Potrivit specialistului nostru, medicul Vasilea Benea, pentru a evita imbolnavirea sunt necesare respectarea catorva reguli esentiale: fidelitate fata de partenerul de sex, folosirea prezervativului in cazul unui raport sexual intamplator, igiena intima.

Prima cauza de sterilitate la femei

Chlamydiae trachomatis este prima cauza de sterilitate feminina. La femei, boala se manifesta prin inflamatii ale colului uterin, a trompelor, dureri abdominale si pelviene, febra, scurgeri albicioase, sangerari in afara fluxului menstrual. Specialistul nostru, mediul Vasile Benea, atrage atentia insa ca boala poate ramane asimptomatica. La barbat, infectia este insotita de inflamatia uretrei, scurgeri si alte complicatii severe.

Este indicat tratamentul cu antibiotice

Tratamentul infectiilor genitale cu chlamidii se bazeaza indeosebi pe administrarea de antibiotice pe o durata intre 10 si 20 de zile, in functie de gravitatea infectiei, pe cale intravenoasa in cazuri mai severe, precizeaza medicul Vasile Benea. Specialistii sunt de parere ca este foarte importanta diagnosticarea si impunerea tratamentului cu antibiotice in fazele incipiente ale infectiei, pentru evitarea eventualelor complicatii grave.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă