Bolile parodontale sunt afectiuni inflamatorii cronice localizate ale tesuturilor parodontale, cauzate de infectia bacteriana, rezultand o distructie a osului de suport si a fibrelor parodontale.
Aproximativ 70%-80% din adulti sufera de aceasta boala, iar parodontita adultului acopera 95% din toate maladiile parodontale.
EVIDENTIEREA INFECTIEI
Sursele principale de evidentiere a originii infectiei in afectiunile parodontale sunt:
TEHNICI
Cateva tehnici pot fi folosite pentru evaluarea compozitiei microbiene a placii subgingivale si a lichidului gingival. Printre acestea, metodele de cultura au fost vazute in mod traditional ca referinta ("standardul de aur") in analiza microbiana a placii. Totusi, din cauza dificultatii de transport a probelor si a dificultatilor intampinate in cultivarea anumitor specii bacteriene, in ultima vreme se opteaza din ce in ce mai mult pentru analizele moleculare, care folosesc tehnici de hibridizare a ADN-ului pentru a detecta patogeni specifici. Prin eliminarea dificultatilor descrise mai sus, tehnologia probelor ADN este adesea superioara metodelor de cultura pentru detectarea unor asemenea bacterii in esantioanele de placa dentara. De exemplu, polymerase chain reaction (PCR) este folosita frecvent pentru a amplifica selectiv o regiune aleasa a moleculei de ADN. Aceste tehnici, care au patruns si la noi in tara, ne permit astfel stabilirea unui diagnostic etiologic cat mai exact.
|
CONTROLUL PLACII DENTARE. Printre bacteriile responsabile de suferinta parodontala se numara Actinobacillus actinomycetemcomitans, Tannerella forsythensis, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia si Treponema denticola. Controlul placii dentare este fundamental atat pentru prevenirea, cat si pentru tratamentul imbolnavirii parodontale. In afara masurilor de igiena orala, cum ar fi periajul dentar si folosirea atei dentare, profilaxia realizata in timpul vizitelor de rutina la cabinetul stomatologic joaca un rol primordial. In formele avansate de imbolnavire parodontala, stabilirea unui diagnostic corect de laborator si folosirea unui tratament antimicrobian adecvat sunt indispensabile pentru evolutia favorabila a bolii.
|
Citește pe Antena3.ro