x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bautura ce streseaza pancreasul

Bautura ce streseaza pancreasul

de Magda Marincovici    |    13 Noi 2006   •   00:00
Bautura ce streseaza pancreasul

Gatorade, bautura lui Ronaldinho sau a celor sapte E-uri. Are aroma de zmeura, dar, in mod ciudat, li-chidul e de culoare bleu, precum spirtul medicinal Si da peste cap pancreasul.

CE BEM, CE MANCAM
Gatorade. Bautura lui Ronaldinho. E cu aroma de zmeura, dar de culoare bleu precum spirtul medicinal. Si da peste cap pancreasul.

In compozitia acestui lichid de culoarea cerului senin apar: apa si indulcitori. Dintre care prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi descopera: sirop de glucoza si fructoza, zahar (zaharoza - dizaharid format din glucoza si fructoza). Este o glucoza cu indexul glicemic maxim, facand parte, impreuna cu zaharoza, din grupa carbohidratilor rapizi, care stimuleaza pancreasul sa produca insulina. De asemenea, mai contine acidifiant E 330 - acid citric, corector de aciditate E 331 - citrat de sodiu, clorura de sodiu (sare de bucatarie), E 340 - fosfat monopotasic, stabilizatori E 414 - guma arabica, E 445 - esteri glicerici ai rasinilor de lemn, E 504 - carbonat de magneziu, aroma de zmeura, fara a fi specificat daca e naturala sau artificiala, coloranti E 133 - albastru brilliant. Din eticheta nutritionala retinem ca produsul are o valoare energetica de 25 kcal la 100 ml, ceea ce il plaseaza in categoria bauturilor hipocalorice. Prof. dr. Mencinicopschi atrage atentia ca "este o bautura dezechilibrata nutritional, continand numai zaharuri rapide si cateva macroelemente". Produsul este creat special pentru sportivi, care fac efort fizic si pierd o cantitate mare de lichide. Ea le ofera acestora fluide si electroliti ce permit rehidratarea completa, aprovizionand totodata tesuturile musculare cu zaharuri rapide.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă