Se vaita unii ca le falfaie inima, de parca o pasare speriata s-ar agita sa scape din colivie, de fapt din cosul pieptului.
Medicii le zic aritmii, bolnavii le denumesc palpitatii. Doctorul Liviu Chiriac de la Centrul de Boli Cardio-Vasculare al Armatei spune ca ritmul inimii trebuie sa fie regulat, 60-100 de batai pe minut.Inima este un organ activ electric si un curent electric transmite semnalul pentru contractiile si destinderile inimii. Tot ce deviaza de la acest traseu electric normal, cu aparitia de alte focare electrice sau alte trasee electrice, provoaca aritmii. Interesant este ca aritmiile apar si pe un cord sanatos. Orice boala de inima se poate complica prin modificarile de ritm. Unele tulburari de ritm nu se trateaza. Cele mai frecvente sunt extrasistolele. Ele inseamna ca din cand in cand nu este respectat traseul electric firesc, apar focare electrice anormale. Omul resimte aceste extrasistole ca pe o bataie puternica in plus a inimii si apoi o pauza. E bine de stiut ca Beethoven a compus "Sonata opus 81" intr-un moment de inspiratie, dar acel moment al titanului muzicii era caracterizat prin extrasistole in cordul lui. Unii se sperie ca au un ritm prea lent al inimii, puls doar de 40-50 de batai pe minut, la ei este o caracteristica cu preponderenta vagala, cum spun cardiologii, generata de sistemul nervos parasimpatic. Si sportivii au pulsul mai lent fiindca in efort el trebuie sa urce semnificativ. Nu este un motiv de spaima fiindca inima este programata de Creator sa aiba in toata viata un numar stabilit de batai cardiace, cei cu tahicardie, cu batai rapide consuma mai repede acest bagaj de tic-tac-uri, in vreme ce oamenii cu batai mai lente traiesc mai mult din punct de vedere cardiac. Daca un om are temperament mai iute se descarca mai multa adrenalina si ritmul inimii este mai accelerat.
Exista unele boli ale glandelor, hipertensiunea, maladiile cordului si unele boli pulmonare care perturba ritmul cardiac, astfel si antecedentele familiare joaca un rol. In tulburarile de ritm se apeleaza la defibrilatoare, dar si la unele interventii, care constau in patrunderea cu o sonda in inima si prin curenti de radiofrecvente se intrerup circuitele electrice anormale.FLORIN CONDURATEANU