x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Blestemaţii de microbi care se simt bine în urină

Blestemaţii de microbi care se simt bine în urină

de Florin Condurateanu    |    04 Iul 2011   •   21:00
Blestemaţii de microbi care se simt bine în urină

O treime sau chiar o jumatate dintre femei au avut neplaceri cel putin o data din cauza infectiilor urinare. Peste 90% din cei carora li s-a montat mai mult de trei zile o sonda pentru a le debloca urinarea fac si infectie urinara. Infectiile urinare inseamna prezenta in urina a unor microbi. Acestia se simt foarte bine in mediul de urina. De fapt, acesti microbi isi au originea in intestinul gros. Apoi, de acolo migreaza in zona genitala si mai ales in zona unde se deschide uretra. Cel mai intalnit microorganism este Escherichia coli (care da colibaciloza), dar mai exista si altele, cum ar fi: proteus, klebsiella, pseudomonas.

Alti microbi nu au origini intestinale precum stafilococul si unele tipuri de streptococi. Aceste microorganisme ajung in vezica urinara si apoi chiar in rinichi, drumul lor este ascendent. Imbol­navirea vezicii se traduce prin boala numita cistita. Inflamarea si infectarea rinichiului in sine poarta denumirea de pielonefrita si este o boala grava.

Cistita si pielonefrita
Simptomele care anunta cistita sunt o urinare deasa, cu durere, cu efort. Urina este tulbure si cu sange. In cazul cistitei nu apare febra, iar analiza de sange nu are modificari, respectiv valorile leucocitelor nu cresc, fiindca reactia organismului e mica. Reactia vezicii este insa mare, examenul de urina evidentiaza prezenta microbilor si a leucocitelor, ca semn de inflamare a vezicii urinare.

Pielonefrita, infectia care a urcat in rinichi, aduce febra inalta, peste 38 de grade Celsius. Febra este precedata de frisoane, stare generala alterata, apar tulburari digestive: greata si varsaturi. La pielonefrita apar durerile de sale. Cresc leucocitele, creste VSH-ul, creste fibrinogenul. Asadar, se modifica analizele de sange. Dar decisiva este analiza de urina, care stabileste prezenta microbilor si a leucocitelor, semn al inflamatiei rinichiului.

Tratamentul in cistita este cu antibiotice pentru eradicarea infectiei. Se poate adauga tratamentul pentru febra. Medicul poate prescrie si tratament pentru dureri, scoaterea pietrelor daca este cazul si operatia de prostata daca ea se insoteste la barbati cu infectia urinara joasa. In pielonefrita, in faza acuta, se face acelasi tratament si in plus se recomanda cefalosporine si medicamente din familia gentamicina. Terapia dureaza intre 7 si 14 zile, in functie de mai multi factori.

×
Subiecte în articol: cistita infectii urinare pielonefrita