x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Blocaj pe muschi

Blocaj pe muschi

12 Aug 2004   •   00:00

Exista o boala numita miastenia gravis, care insemna acum o vreme moarte, dar astazi un tratament medicamentos si o interventie chirurgicala ii salveaza pe suferinzi.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Aceasta maladie autoimuna afecteaza toti muschii, se instaleaza o paralizie partiala a muschilor sau o oboseala musculara. Bolnavilor li se modifica mimica, nu pot inchide ochii si buzele, le cad pleoapele, vad neclar sau dublu, ajung sa-si tina barbia si capul cu mana. Ridicarea din pat in sezut e dificila si mersul le este afectat. Pronuntia cuvintelor este perturbata, le obosesc buzele si limba, de fapt, dupa vorbire sau mestecat, bolnavii de miastenia gravis se vaita ca au senzatia ca li s-a scurtat limba. Fac pauze la barbierit sau pieptanat, fiindca le oboseste mana. Si inghititul, si masticatie devin o problema. Ei vorbesc pe nas ca la guturai. Afectarea muschilor atinge si respiratia, in plina criza bolnavii trebuie ajutati cu aparate artificiale de ventilare a plamanilor.

Dupa ce a descris aceste simptome, profesor Virginia Ion, sefa unei sectii de neurologie de la Spitalul Fundeni si prima femeie profesor universitar in neurologie din Bucuresti, aminteste faptul ca in colectivul condus de dansa s-a inregistrat si o premiera mondiala prin punerea la punct a unui test care poate diagnostica starea muschilor in boala miastenia gravis. Boala are o importanta componenta ereditara, unele rude au suferit de boli autoimune, nu neaparat de miastenia gravis, ci de poliartrita reumatoida sau de scleroza in placi. In miastenia gravis, o serie de limfocite nu-si mai fac misia de a proteja organismul de inamici, aceste limfocite ataca propriul organism, organismul-gazda. Limfocitele ataca receptorii de stimul nervos si comanda nervoasa nu mai ajunge la muschi, e ca si cand ai deschide intrerupatorul electric, dar curentul nu mai ajunge la bec fiindca becul a fost desurubat. Azi tratamentul medicamentos si o interventie chirurgicala ii salveaza pe cei cu miastenia gravis, boala tuturor varstelor. Se foloseste un medicament ce impiedica blocarea fluxului nervos, terapia de lunga durata se face cu cortizon, iar in criza se scoate din corpul bolnavului plasma, care se arunca o data cu anticorpii defecti.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă