Auzim deseori părinţi, bunici spunând "am îmbătrânit, am început să uit”. Ei bine, uitarea, dezorientarea, problemele cu gândirea nu sunt consecinţe fireşti, iminente ale îmbătrânirii, ne-a declarat doctor Gabriela Cîrstescu, medic primar geriatru, director executiv al Societăţii Române de Alzheimer. Multe dintre ideile oamenilor privind boala Alzheimer sunt destul de departe de adevăr, adaugă medicul. "Iar astfel de păreri false nu fac decât să accentueze stigmatizarea bolnavilor cu demenţă. De fapt, în ţara noastră există o dublă stigmatizare: a fi bătrân şi a avea demenţă. Este foarte greu de luptat cu acest fenomen, dar împreună – medici, familiile pacienţilor, autorităţi, societatea – trebuie să acţionăm pentru a reduce stigmatizarea celor cu tulburări de tip demenţă”, consideră dr Gabriela Cîrstescu.
Informarea corectă este primul pas în combaterea stigmei. De aceea, medicul Gabriela Cîrstescu lămureşte principalele aspecte legate de boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă.
Unul din opt oameni peste vârsta de 55 de ani suferă de boala Alzheimer. Aşadar, este o boală destul de frecventă, care nu afectează doar bătrânii. Cu toate că vârsta este cel mai important factor de risc pentru demenţa Alzheimer, nu toate persoanele afectate sunt foarte în vârstă. Uneori, boala se manifestă şi la 40-50 de ani. "Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că demenţa Alzheimer nu este o consecinţă normală a îmbătrânirii”, subliniază dr Cîrstescu.
În acelaşi timp, trebuie să reţinem că multe persoane au tulburări de memorie, dar aceasta nu înseamnă în mod obligatoriu că suferă de boala Alzheimer. Tulburările de memorie pot avea foarte multe cauze, de aceea este bine să vă adresaţi medicului atunci când ele afectează viaţa de zi cu zi şi sunt însoţite de probleme ale gândirii şi raţionamentului sau de modificări ale capacităţii de comunicare.
Ce probleme de memorie ar trebui să vă dea de gândit?
● Uitaţi sau vă amintiţi cu greu evenimente recente, cu toate că faptele sau situaţiile îndepărtate vă sunt vii în minte, nu sunt afectate de trecerea timpului.
● Memoraţi cu dificultate sau vă este imposibil să reţineţi un număr de telefon, o adresă, un nume, o poezie, etc.
● Nu reţineţi programările.
● Nu vă amintiţi dacă v-aţi luat sau nu medicamentele.
● Vă vine greu să vă amintiţi numele rudelor, prietenilor, cunoştinţelor, colegilor.
● Se întâmplă să nu ştiţi cine sunt persoanele care vă salută.
● Confundaţi persoanele sau locurile cunoscute.
● Nu vă găsiţi cuvintele dorite. Se întâmplă să uitaţi ceea ce vroiaţi să spuneţi în timpul conversaţiei.
Este recomandat să solicitaţi o consultaţie medicală pentru problemele de memorie atunci când aveţi mai multe probleme de acest tip şi ele apar relativ des sau ele au apărut brusc sau s-au accentuat progresiv.
80% dintre bolnavii cu Alzheimer, nediagnosticaţi
Medicul Gabriela Cîrstescu atrage atenţia că este foarte important diagnosticul precoce al bolii. Nu există în prezent nici un tratament disponibil care să poată vindeca demenţa Alzheimer. Însă depistată devreme, există o serie de medicamente care pot fi eficiente în a ameliora simptomele şi în a reduce ritmul de progresie a bolii, îmbunătăţind calitatea vieţii persoanelor afectate şi a familiilor acestora.
Din păcate, în ţara noastră, majoritatea pacienţilor ajung la medic în fazele tardive de evoluţie a bolii, când tratamentul medicamentos nu mai este efficient, spune medical. 80% dintre bolnavii cu Alzheimer rămân nediagnosticaţi în România. Numai o mică parte sunt aduşi de familii la medic pentru a fi luaţi în evidenţă, deoarece se consideră în mod eronat că simptomele demenţei sunt semne normale ale îmbătrânirii. Nu există suficientă informare în acest domeniu, dar nici centre specializate în tratamentul pacienţilor cu Alzheimer. Singurul de acest tip este Centrul Memoriei din cadrul Spitalului Clinic "A. Obregia”.