x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boala parodontala si afectiunile cardiovasculare

Boala parodontala si afectiunile cardiovasculare

04 Apr 2006   •   00:00

Bolile parodontale sunt afectiuni inflamatorii cronice localizate ale tesuturilor parodontale, cauzate de infectia bacteriana, avand ca rezultat o distructie a osului de suport si a fibrelor parodontale. Principalii factori incriminati in etiologia acestei boli sunt bacteriile din placa dentara, in asociere cu factorii genetici si cei de mediu.

Afectiunile cardiovasculare reprezinta o mare problema in societatea de astazi in tarile industrializate; ele sunt prima cauza de mortalitate atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Ischemia cardiaca

Facand analiza specifica a cauzelor deceselor cauzate de bolile aparatului circulator la barbati, se constata ca ischemia cardiaca este cea mai frecventa cauza, urmata indeaproape de patologia cerebrovasculara si boala hipertensiva. La femei, ischemia cardiaca este a doua ca importanta, dupa patologia cerebrovasculara, in timp ce boala hipertensiva ocupa al treilea loc.

Este straniu faptul ca doua grupe de boli atat de diferite, precum boala parodontala si cea coronara, au fost asociate fara nici o conexiune aparenta. Initial, singurul lucru pe care pareau sa-l aiba in comun era frecventa mare in societatile dezvoltate. Datorita progresului in cunoasterea mecanismelor care stau la baza celor doua entitati, s-a reusit in ultima vreme sa se stabileasca o neasteptata legatura intre cele doua maladii.

Bacteriile

Analizand etiologia bolii parodontale, un rol important il joaca indiscutabil bacteriile gram-negative, atat in initierea, cat si in evolutia bolii. Aceste microorganisme sau produsii lor pot patrunde in circulatia generala, creandu-se astfel posibilitatea unui schimb de produsi toxici bacterieni intre punga parodontala si sistemul circulator. In anumite circumstante, aceste bacterii pot fi daunatoare. Se cunoaste influenta lor in etiologia endocarditei bacteriene, iar recent au fost asociate cu cresterea agregarii plachetare.

Pe de alta parte, pierderea integritatii epiteliale a tesuturilor parodontale permite bacteriilor sa treaca in torentul sanguin, astfel incat concentratia bacteriilor in sange va fi proportionala in intensitate si durata cu severitatea bolii parodontale. In acest fel se creeaza un schimb continuu de bacterii si produsi, care nu este sesizat nici de pacient, nici de doctor, favorizand afectarea organelor la distanta.

Complicatii

Desi multe cazuri de complicatii cardiace cu origine in cavitatea bucala survin la pacienti dentati, o mica parte apare si la pacientii edentati (fara dinti). Bacteremia se poate dezvolta in urma ulceratiilor traumatice care rezulta din cauza protezatiilor mobile.

Recomandari

Pacientii considerati la risc in a dezvolta complicatii cardiace sunt sfatuiti a-si insusi mesajul sanogen pentru profilaxia acestor complicatii. In primul rand, ei trebuie sa fie complianti la recomandarile medicului. Vizitele periodice la medic sunt recomandate inclusiv pentru pacientii protejati total (de urmarit ulceratiile traumatice).

De asemenea, trebuie respectata profilaxia antibiotica in anumite interventii stomatologice. Igiena orala (periajul dentar corect, folosirea gumei de mestecat) trebuie mentinuta cu strictete. Folosirea apelor de gura este indicata, pentru ca reduce bacteriemia de origine orala (clorhexidina 0.12 – 0.2 %, 30 secunde).

"Vizitele periodice la medic sunt recomandate inclusiv pentru pacientii protezati total (de urmarit ulceratiile traumatice). De asemenea, trebuie respectata profilaxia antibiotica in anumite interventii stomatologice. Igiena orala (periajul dentar corect, folosirea gumei de mestecat) trebuie mentinuta cu strictete. Folosirea apelor de gura este indicata, pentru ca reduce bacteriemia de origine orala (clorhexidina 0.12 – 0.2 %, 30 secunde) - Dr. Andreea Didilescu

"Analizand etiologia bolii parodontale, un rol important il joaca indiscutabil bacteriile gram-negative, atat in initierea, cat si in evolutia bolii. Aceste microorganisme sau produsii lor pot in circulatia generala, creandu-se astfel posibilitatea unui schimb de produsi toxici bacterieni intre punga parodontala si sistemul circulator. In anumite circumstante, aceste bacterii pot fi daunatoare. Se cunoaste influenta lor in etiologia endocarditei bacteriene, iar recent au fost asociate cu cresterea agregarii plachetare" - Dr. Andreea Didilescu

STIRI
SARCINA. Unele medicamente administrate in timpul sarcinii pot afecta dentitia micutului, arata specialistii in medicina orala. Este cazul anumitor antibiotice, precum tetraciclina, care, conform studiilor, poate provoca o colorare a dintilor copilului. Pentru a limita problemele inflamatorii de la nivelul gingiilor, se recomanda ca, mai ales in perioada sarcinii, aceste femei sa respecte o igiena orala stricta. In plus, administrarea medicamentelor in timpul sarcinii trebuie facuta numai sub indrumarea medicululi.

PERICOL. Afectiunile stomatologice dauneaza sanatatii intregului organism, avertizeaza specialistii Asociatiei Americane de Stomatologie. Cel mai mare pericol pentru sanatate il reprezinta gingivitele cronice, care cresc riscul afectiunilor cardiovasculare, diabetului si nasterilor premature. "Orice infectie la nivelul cavitatii bucale afecteaza sanatatea intregului corp", precizeaza dr. Peter Vanstrom. Spalatul pe dinti de doua ori pe zi, dieta sanatoasa, folosirea zilnica a atei dentare si consultarea stomatologului de doua ori pe an mentin sanatatea dintilor, mai arata dr. Peter Vanstrom.

IGIENA. Sangerarile gingivale si respiratia neplacut mirositoare sunt probleme mult mai rar intalnite la persoanele care respecta igiena zilnica a cavitatii bucale, arata un studiu realizat de Colegiul de Stomatologie din New York. Cercetatorii au constatat ca aceste probleme se reduc cu 38% dupa doar doua saptamani de igiena orala corecta. "Sangerarile de gingii si halena sunt de cele mai multe ori cauzate de o igiena orala necorespunzatoare si provoaca mai tarziu afectiuni stomatologice grave", avertizeaza dr. Walter A. Bretz, liderul echipei de cercetare.
×
Subiecte în articol: orală igiena parodontale