x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Boli la o masă copioasă

Boli la o masă copioasă

de Dr. Dana Chehne    |    10 Iun 2009   •   00:00
Boli la o masă copioasă
Sursa foto: /stockepertcom

De multe ori, diagnosticul de infarct miocardic sau de reflux esofagian este îngreunat de faptul că pacienţii suferă de ambele boli şi că ambele pot apărea după o masă copioasă.



Se spune că nimic nu este mai dureros decât infarctul miocardic, o durere toracică puternică, persistentă, atroce. Destul de des însă acesta se prezintă prin simptome atipice, putând fi confundat cu alte afecţiuni, ceea ce întârzie diagnosticul şi instituirea tratamentului.

 Este cazul refluxului esofagian, care se manifestă printr-o durere apărută la mijlocul toracelui şi poate persista uneori câteva ore. Infarctul miocardic se manifestă printr-o durere toracică puternică şi pe o zonă întinsă, apărută după activităţi fizice extenuante, iradiată în umăr, braţ, gât, mandibulă, spate, care nu se ameliorează indiferent de poziţie, tratament sau trecerea timpului.

Ea se asociază cu puls neregulat, transpiraţii reci, paloare, respiraţie dificilă, ameţeală, leşin, uneori greţuri şi vărsături. Pacientul este un cardiac cunoscut sau prezintă factori de risc: hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, diabet zaharat, tabagism, istoric familial încărcat.

Pirozisul este o durere ce se localizează central, în spatele sternului şi coastelor, urcând până în gât, fără să iradieze lateral, este ascuţită, ca o arsură, apare după mâncare (aproximativ 30-45 de minute), se agravează dacă pacientul stă întins şi cedează la antiacide. Durerea se însoţeşte de regurgitarea conţinutului gastric în gură, hipersalivaţie, sughiţ, balonare. Ea apare în boala de reflux gastroesofagian, hernie hiatală, gastrită, ulcer, obezitate.

RECOMANDĂRI
Cum putem fi siguri deci de originea durerii? În primul rând, pirozisul e strict retrosternal, se manifestă după mese abundente şi anumite alimente: grăsimi, prăjeli, condimente, ciocolată, băuturi carbogazoase etc. Durerile cedează în mod normal imediat după administrarea de antiacide şi maxim la o jumătate de oră după antisecretorii (blocante ale receptorilor H2).

De aceea, durerile care nu cedează după administrarea acestor medicamente sunt însoţite şi de alte simptome amintite (dispnee, ameţeală etc) sau de existenţa factorilor de risc. Mai ales la persoane cu vârste peste 50 de ani trebuie să ridice suspiciuni şi să îndrepte bolnavul spre un serviciu specializat.

Atenţie, mai ales la femei, durerea din infarctul miocardic poate lua aspectul de arsură retrosternală. Certitudinea poate fi obţinută doar după examenul EKG şi determinările sanguine. Nu uitaţi că infarctul miocardic este o afecţiune gravă, ce pune în pericol viaţa şi în care factorul timp este esenţial. Nu este timp pentru negare, amânări sau ezitări.
Dacă se descoperă că este un pirozis, caracterele sale modificate, intensificate, care afectează calitatea vieţii, sunt necesare investigaţii de natură gastroenterologică.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă