Azi mancam branza topita Mixtett. Cateva E-uri intinse pe paine. Iata o posibila definitie a unui sandvis cu acest tip de branza topita. O alta definitie: hotul de calciu. Caci impiedica fixarea calciu-lui. Mare branza! Da, dar branza asta poate fi o explica-tie a numarului mare al copiilor cu deficiente de calciu.
CE MANCAM, CE BEM.
Cateva E-uri intinse pe paine. Iata o posibila definitie a unui sandvis cu branza topita.
Branza topita Mixtett este obtinuta prin topirea unor branzeturi cu saruri de topire. Produsul contine: apa, unt, cascaval sau, dupa caz, emmentaler, lapte praf degresat. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi analizeaza sarurile de topire: "E 452 (polifosfat), E 331 (citrat mono, bi si tri sodic), corector de aciditate E 330 (acid citric), urme de praf de smantana, sare iodata. Acest tip de branza topita contine 55 de grame de grasime la 100 de grame de produs, avand o valoare energetica de 277 kcal/1146kj si o densitate calorica medie spre ridicata".
SARURI DE TOPIRE. "In cazul unui consum frecvent si in cantitate mare, sarurile de topire interfera cu metabolismul calciului si fosforului din oase impiedicand fixarea calciului. De aceea, parintii ar trebui sa pregateasca cat mai rar sandvisuri destinate copiilor cu acest produs. De asemenea, femeile pre si postmenopauzale, batranii, persoanele cu sau predispuse la osteoporoza vor evita consumul frecvent al acestui tip de branza." Mai aflam de la profesorul Mencinicopschi ca saruri ale acidului fosforic se gasesc si in alte alimente cum ar fi: bauturi carbogazoase, produse de mezelarie, panificatie etc., care consumate in aceeasi zi pot conduce la depasiri ale dozelor zilnice admise de compusi ai fosforului, cu dezechilibrarea balantei calciu-fosfor si scaderea densitatii osoase (predispune la osteoporoza).
PRECIZARI
|
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si la efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail sanatate@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca prof. Menchinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta eticheta acestuia.
|
Citește pe Antena3.ro