x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bratul si sangele din nas

Bratul si sangele din nas

de Florin Condurateanu    |    03 Apr 2006   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Indragitul fotbalist Marius Lacatus a avut totdeauna o replica haioasa in varful limbii. Cum incepea meciul se lega de arbitrii, ca sa-i timoreze si adesea le spunea: "Ce ridici mana cu steagul sus? Iti curge sange din nas sa ridici bratul?".
Intr-adevar, in popor circula vorba ca atunci cand iti curge sange din nas trebuie sa ridici bratul sus si sa lasi capul pe spate. Indemn absolut aiurea, fiindca saltarea in sus a bratului n-are nici un efect asupra sangerarii din nas, iar lasarea capului pe spate face chiar rau, fiindca omul inghite sange, ceea ce e contraindicat.
Ba mai mult, in sectiile de ORL medicii il asaza pe pacient cu capul aplecat asupra unei tavite apoi il pune sa sufle nasul pentru a scapa de eventualele cheaguri din nas.
Conf. dr. Codrut Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul Sf. Maria, spune ca dupa oprirea sangerarii trebuie facute investigatii pentru a afla cauza ce a provocat pierderea de sange din nas. Daca hemoragia este abundenta trebuie mers urgent la camera de garda.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă