x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bronsita si emfizem (II)

Bronsita si emfizem (II)

de Florin Condurateanu    |    19 Sep 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Din explicatiile sefei de lucrari doctor Irina Strambu, medic primar la Institutul de Pneumologie "M. Nasta", s-a inteles ca acea forma raspandita de bronsita cronica obstructiva (BPOC) afecteaza prin inflamatii bronhiile, dar si alveolele din plaman, care se sparg conducand la emfizem pulmonar.
Tratamentele vizeaza atat componenta de bronsita cu inflamarea bronhiilor, cat si componenta de emfizem pulmonar. Prima masura a tratamentului este abandonarea fumatului. Cei care isi gasesc un alibi ca dupa 40 de ani de fumat nu mai are rost sa se lase de tigari gresesc profund. In orice moment abandonul fumatului este folositor si aduce imbunatatiri in respiratie, in diminuarea tusei si a expectoratiei. Bolnavii de BPOC care se lasa de fumat nu pot recastiga capacitatea respiratorie dinainte, dar prin abandonarea tigarilor opresc degradarea respiratiei.

Bolnavii de BPOC fac exacerbari ale bolii. Racelile lor sunt mult mai accentuate, cu febra mare, cu tintuire la pat, cu expectoratie purulenta. In criza se face tratament intens cu antibiotice, cu cortizon etc., dar tratamentul vizand BPOC se face si intre crize. Si asta pentru a rari exacerbarile si a face mai suportabila oboseala exagerata provocata de boala la eforturi mici. Medicamentele sunt inhalatoare, adica brohodilatatoare si corticoizi inhalatori. Din categoria medicamentelor bronhodilatatoare fac parte: medicamente anticolinergice (spray), medicamente simpatomimetice (spray) si pastile de teofelina retard. In tratamentul dintre exarcerbari aceste tipuri de bronhodilatatoare se asociaza in doze diferite dupa prescriptia medicului. In categoria corticoizilor inhalatori se incadreaza spray-ul cu cortizon. In caz de faza grava a BPOC cu accentuata insuficienta respiratorie se poate face oxigenoterapie acasa cu niste aparate concentratoare de oxigen.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă