x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Buricul, locaş pentru 1.400 de bacterii

Buricul, locaş pentru 1.400 de bacterii

de Steluta Indrei    |    17 Aug 2011   •   21:00
Buricul, locaş pentru 1.400 de bacterii

Mediul cald si umed al buricului este favorabil dezvoltarii a mii de bacterii. Dar nu trebuie sa ne ingrijoram. Sunt bacterii sanogene, adica acele bacterii 'bune' care alcatuiesc flora saprofita necesara omului pentru a se proteja de bacteriile patogene ('rele').

Oamenii de stiinta de la Universitatea Carolina de Nord au descoperit ca in buricul nostru traiesc peste 1.400 de bacterii 'bune', informeaza cotidianul francez Le Point. Dupa ce au studiat genele bacteriilor care traiesc in casele oamenilor, cercetatorii de la departamentul de biologie al Universitatii Caro­li­na de Nord s-a orientat catre stu­dierea bacteriilor prezente pe piele. Jiri Hulcr, biolog si coordonatorul pro­iectului, spune ca, la inceput, cercetatorii intentionau sa studieze bac­teriile din zona axilelor, insa nu se ofe­reau destui voluntari pentru a li se preleva probe de celule moarte din aceasta zona sensibila. Atunci autorii studiului s-au orientat catre o alta zona a corpului care de asemenea este prielnica dezvoltarii bacteriilor, dar mai putin sensibila decat regiunea sub­ratului. Astfel, cercetatorii au lan­sat programul Belly Button Biodiver­sity (Biodiversitatea Ombilicului).

Pe durata mai multor luni, profesorul Jiri Hulcr si colegii sai au analizat mostrele de celule epiteliale prelevate din ombilicurile a 95 de voluntari. In acest fel au descoperit peste 1.400 de specii de bacterii care traiesc in zona buricului. Apoi au studiat ADN-ul acestor bacterii. Astfel au aflat ca 662 dintre ele (aproximativ jumatate) nu au putut fi identificate. 'Acestea sunt bacterii noi pe care stiinta nu le cunoaste', explica Jiri Hulcr. El adauga: 'Aceste rezultate nu ne surprind. Cu toate ca nimeni nu a studiat pana acum aceasta zona a corpului, ne asteptam sa descoperim in ombilic o adevarata jungla microbiana, bogata, colorata si dinamica'.

Prezenta acestor bacterii in zona buricului nu trebuie sa ne ingrijoreze, ne asigura autorii studiului. 'Asta nu inseamna ca trebuie sa ne spalam mai insistent sau mai frecvent re­giu­nea ombilicului, deoarece nu­marul bacteriilor nu depinde de igie­na', precizeaza medicul dermatolog Patricia Eghigian. 'Aceste bacterii joaca un rol foarte important. Sunt ade­varate scuturi de protectie fa­ta de agentii patogeni', continua medicul.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei