x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Caderea de calciu este o aiureala

Caderea de calciu este o aiureala

03 Apr 2006   •   00:00

Calciul in corpul omului e un lung prilej de vorbe si de ipoteze. Calciul pare a fi regina balului in cunoasterea atat de relativa in randul populatiei care lanseaza de multe ori zicerea "a avut o cadere de calciu".

Calciul in corpul omului e un lung prilej de vorbe si de ipoteze. Calciul pare a fi regina balului in cunoasterea atat de relativa in randul populatiei care lanseaza de multe ori zicerea "a avut o cadere de calciu".

Doctorul Daniel Grigorie, director medical la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca aceasta fraza este o aiureala, pentru ca elementul calciu este mentinut constant in lichidele din organism printr-o serie de mecanisme rafinate.

NICI O LEGATURA CU LESINUL

Alta este povestea cu acest calciu. El este depozitat in oase. Si daca nu aduci zilnic un gram de calciu in organism, acele mecanisme sofisticate pentru a mentine constanta concentratia de calciu in lichide compenseaza aportul saracacios de calciu extragand calciul din oase. Extragerea calciului din oase pentru a mentine constant elementul in lichide duce la acea neplacuta stare numita osteoporoza.

O alta greseala in conceptia publicului este ca se pune pe seama asa-zisei caderi de calciu si lesinul patit de om pe strada. Ei bine, lesinul unui om nu are nici o legatura cu calciul.

Viata a aparut in apa bogata in calciu si fiziologia normala a omului este sa piarda calciu. Celulele functioneaza cu calciu pentru a realiza transmisia nervoasa. Contractia muschilor se intampla tot prin calciu. Unele metabolisme nu se pot indeplini fara calciu. Ca sa functionam in parametri normali, trebuie sa avem o concentratie de calciu in lichidele organismului. Din pacate, azi, omul se hraneste cu alimente din ce in ce mai sarace in calciu. Cati oameni ai zilelor noastre mai beau suficient lapte? Si cu cat imbatranim, avem nevoie de un aport mai mare de calciu din exterior.

UN GRAM ZILNIC

In schelet exista depozitul important de calciu – cel putin un kilogram din acest element. Necesarul de calciu pentru un om sanatos pe parcursul unei zile este de un gram. Insa aceasta cantitate de un gram de calciu nu poate fi asigurata doar din alimente. Tocmai de aceea, pentru functionarea normala a organismului trebuie sa se inghita si pastile cu calciu. Un om sanatos trebuie sa ia zilnic ceva calciu prin pilule. Este complet gresita prejudecata ca, atunci cand iei zilnic calciu, ai o serie de neplaceri, cum ar fi necazul ca faci piatra la rinichi. Nu este adevarat! Aiurea este si temerea ca, daca inghiti pilule de calciu, faci ciocuri osoase la coloana. Inca este in controversa stiintifica supozitia ca exista o influenta in bolile cardiovasculare in cazul balantei de calciu. In sensul ca prea mult calciu ar duce la depuneri si rigidizari ale vaselor.

VITAMINA D

In general, in cazul anemiilor, cand se pierde fier, pacientul poate inghiti preparate pe baza de fier pentru completarea zestrei de fier. In cazul calciului, nu poti completa zestrea de calciu. Procesul de pierdere a calciului din oase nu e reversibil. Cand s-a preluat calciu din os, s-a produs o saracire in calciu a structurii osoase, care se numeste osteoporoza. Tocmai de aceea, in cazul osteoporozei e mai importanta profilaxia decat terapia. Medicatia in osteoporoza vizeaza franarea pierderii de calciu. De fapt, stabilizezi structura de os pe care o ai in acel moment, dar nu reconstruiesti tesutul osos, nu poti pune la loc o cantitate de calciu in oase.

Construirea scheletului se face in adolescenta si in prima parte a tineretii. Mai tarziu nu se mai formeaza masa osoasa.

Adolescentii trebuie sa-si construiasca un schelet cat mai bogat in masa osoasa si in zestre de calciu, pentru a avea de unde sa piarda la menopauza si la varste inaintate.

Este o eroare sa iei, de exemplu, 10 zile pe luna calciu. Trebuie sa iei 30 de zile din 30. Aportul de calciu din exterior nu se face in cure. Pentru ca absorbtia de calciu sa fie posibila este necesara si vitamina D. Ca atare, organismul trebuie sa aiba zilnic 400 de unitati de vitamina D. Vitamina D nu se poate obtine din alimentatie. Ca atare, cele 400 de unitati necesare in fiecare zi se procura doar din pastile. Exista acum preparate care combina armonios cantitatea necesara de calciu si de vitamina D. De altfel, medicii recomanda sa fie folosite pilule de calciu cu vitamina D si mai putin sa se apeleze la calciu efervescent.

PASTILE. Structura osoasa se constituie in adolescenta printr-o alimentatie bogata in calciu si prin sport. Dupa 30 de ani, trebuie sa inghiti pastile pe baza de calciu pentru o functionare normala. Trebuie sa iei calciu sub forma de preparate, asemeni obisnuintei zilnice de a te spala pe dinti. Aportul de calciu prin preparate farmaceutice nu e un tratament, ci constituie o conditie a functionarii normale a organismului. Zilnic, organismului trebuie sa-i aduci un gram de calciu. Circa 400 mg de calciu se aduc prin alimentatie. Insa restul de 600 de mg se iau prin pastile. Si asta pentru ca balanta de calciu nu e pozitiva decat la adolescenti, cand se depune calciu in oase. In restul vietii, balanta de calciu este negativa si trebuie aport de un gram zilnic din afara.
×
Subiecte în articol: zilnic calciu sanatatea noastra