x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Caltabos sasesc

de Magda Marincovici    |    16 Noi 2006   •   00:00
Caltabos sasesc

Vine vremea caltabosului. Vine vre-mea urarilor. Domnule producator, scrieti pe eticheta cata carne, cate organe si cat sorici ati pus in caltabos, ca sa ne fie masa masa si ficatul sanatos.

CE MANCAM, CE BEM
Vine vremea caltabosului. Vine vremea urarilor. Domnule producator, scrieti pe eticheta cata carne, organe si sorici ati pus in caltabos ca sa ne fie masa masa si ficatul sanatos.

Acest tip de caltabos este un produs pasteurizat comercializat si la greutatea de 300 de grame. Pentru acest produs s-a folosit membrana artificiala necomestibila. Primele ingrediente enumerate pe eticheta sunt: carne de porc, inima de porc, ficat de porc, sorici, acesta din urma fiind o proteina cu valoare biologic scazuta. Se presupune ca ele reprezinta ponderea in acest produs. E doar o banuiala. Si, evident, normal ar fi fost pentru moralul si sanatatea consumatorului ca acesta sa stie cantitatea de carne, organe si sorici pe care producatorul a pus-o in caltabos.

VALOAREA NUTRITIONALA. Eticheta mai indica orez, supa, ceapa, sare, condimente. Si un E 250 - nitrit de sodiu, care este un conservant folosit de regula la majo-ritatea produselor de acest gen, precizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Producatorul mai este dator consumatorului si cu o etichetare nutritionala. Ea este importanta pentru foarte multe categorii de consumatori. "Neavand nici o etichetare nutritionala, nu putem cunoaste compozitia in macro si micronutrienti, respectiv continutul de proteine, glucide, lipide, unele macro si microelemente, cum ar fi calciu, fosfor, magneziu, zinc, fier, potasiu etc.", avertizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

CATE CALORII?
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi mai observa ca pe eticheta nu este precizata nici valoarea energetica. Aceasta ar fi permis cunoasterea aportului caloric al produsului si in contextul zilnic, aspect important pentru cei care urmeaza o dieta. Profesorul Mencinicopschi atrage atentia ca, fiind procesat din organe de porc, acest caltabos nu este indicat celor cu tulburari de metabolism azotat, persoanelor cu hiperuricemie - guta. De asemenea, este recomandat ca acest produs sa fie pus pe masa cat mai rar si in cantitati moderate bolnavilor de ficat, supraponderalilor si obezilor, copiilor si batranilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă