x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerele din farfurie

Cancerele din farfurie

de Magda Marincovici    |    15 Mai 2009   •   00:00
Cancerele din farfurie
Sursa foto: /stockxpertcom

Dezechilibrele alimentare reprezintă unul dintre principalii factori care, pe termen mediu şi lung, vor crea numeroase probleme de sănătate. Aceasta este una dintre concluziile unei ample anchete efectuate în Franţa.



Roselyne Bachelot, ministrul francez al Sănătăţii, a prezentat, recent, prima amplă anchetă ştiinţifică pe internet care permite monitorizarea a 500.000 de persoane timp de cinci ani. Scopul anchetei este de a colecta informaţii privitoare la obiceiurile alimentare ale francezilor. Programul NutriNet Sante urmăreşte să facă mai bine cunoscut rolul alimentaţiei şi al activităţii fizice în prevenirea bolilor, dar şi a diferitelor comportamente alimentare.

Profesorul Hercberg, preşedintele Programului naţional de nutriţie şi promotorul acestei ample anchete, a declarat că informaţiile colectate servesc pentru formularea unor recomandări capabile să influenţeze modul francezilor de a se hrăni.

Pentru ministrul francez al Sănătăţii, "dezechilibrele alimentare reprezintă unul dintre principalii factori care, pe termen mediu şi lung, ar putea crea numeroase probleme de sănătate": hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, cancere sau diabet. Ancheta va permite, de asemenea, de a înţelege de ce dintre aceste boli, unele sunt mai frecvente şi cu grad major de severitate în unele zone ale Franţei. Astfel, consecinţele dezechilibrelor nutriţionale se reflectă în faptul că:

- neoplasmele sunt prima cauză de deces la bărbaţi şi a doua la femei; anual, numărul noilor cazuri aproape s-a dublat în ultimii 25 de ani

- bolile cardiovasculare sunt răspunzătoare de aproximativ 150.000 de decese, dintre care 24% din cauza unui accident vascular cerebral

- hipertensiunea arterială afectează 31% din populaţia adultă (18-74 de ani) şi acest procent creşte direct proporţional cu vârsta

- supraponderalitatea şi obezitatea sunt într-o creştere constantă; în prezent, aproximativ 50% dintre adulţii între 18 şi 74 de ani sunt supraponderali, dintre care 18% sunt obezi

- diabetul, în creştere constantă, afectează 3,8% din totalul populaţiei (91% dintre cazuri sunt de diabet de tip 2)

- în 2003, erau 770.000 de persoane peste 75 de ani cu demenţe; aceste cifre, asociate cu procesul de îmbătrânire a populaţiei, fac ca aceste boli - în special maladia Alzheimer - să reflecte o problemă crucială

- 130.000 de femei, anual, sunt victime ale unei fracturi provocată de osteoporoză.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă