x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Când frica de naştere devine fobie

Când frica de naştere devine fobie

de Steluta Indrei    |    04 Iul 2011   •   21:00
Când frica de naştere devine fobie

Te sperie momentul nasterii? Este normal. Majoritatea femeilor simt acelasi lucru pe masura se ce apropie sorocul. Insa pentru unele frica de nastere este atat de inten­sa, incat se transforma in fobie.

Teama de durere
Pentru cele mai multe femei, frica de nastere vine din teama de durerile nasterii. Daca aceasta se suprapune pe unele tulburari sau traume psihice, cum ar fi anxieta­te, depresie, traumatisme obstetricale anterioare (avort, nastere prematura) sau abuzuri sexuale, frica de nastere poate deveni o ade­va­ra­ta fobie, pe care medicii o numesc tocofobie. Aceasta fobie apare in cazul fe­meilor aflate la prima nastere (pri­mipare) sub forma fricii de necu­noscut. Sentimentul asteptarii unor dureri necunoscute, despre care aud ca sunt cele mai greu de suportat, pune stapanire pe aceste femei in asa masura, incat pot ajunge la o stare de anxietate majora. In cazul femeilor care au mai trecut prin experienta nasterii (multipare), frica apare ca o amintire foarte vie a momentului nasterii anterioare.

Progrese medicale inutile?
In ciuda progreselor medicale, care au dus la scaderea numarului de complicatii survenite la nastere, in prezent exista tot mai multe femei pentru care frica de nastere devine fobie. In tarile dezvoltate, unde actul nasterii se desfasoara la cele mai inalte standarde medi­cale, mortalitatea materna a sca­zut in mod considerabil. Statistici­le estimeaza intre noua si 13 de­cese din 100.000 de nasteri. Datele sunt dramatice in tarile nedezvol­tate, unde mor la nastere 500 de femei din 100.000 care devin mame.

Paradoxal, gradul inalt de me­dicalizare a nasterii, care a permis scaderea nivelului mortalitatii materne, provoaca alte temeri: frica de spital, de medici, de anes­tezie, de instrumente... Asa se face ca exista femei care prefera sa renunte la aducerea pe lume a unui copil fiindca sunt terifiate de durerile nasterii sau de gandul ca pot muri la nastere. Acestea sufera de tocofobie ("tokos" inseamna nastere in limba greaca).

Clasificare
In functie de circumstantele care declanseaza frica de nastere, psihiatrii Kristina Hofberg si Ian Brockington, de la Spitalul de psihiatrie Queen Elisabeth din Birmin­gham, disting trei forme de tocofobie:

● Tocofobia primara precede prima nastere si are radacini in adolescenta. Femeile care sufera de aceasta forma de fobie au relatii sexuale in limite normale, dar utilizeaza in mod excesiv metodele contraceptive. Aceste femei ajung chiar sa foloseasca in acelasi timp mai multe mijloace de contraceptie (pilule anticonceptionale, sterilet, prezervativ) din cauza fricii paroxis­tice de a nu ramane insarcinate. Unele dintre ele fac acest lucru in ciuda faptului ca isi doresc copii. Potrivit psihiatrilor britanici, exista cazuri de femei care sufera de tocofobie si raman insarcinate in speranta ca isi vor invinge teama de nastere. In final insa, fobia depaseste dorinta de a avea un copil, iar aceste femei ajung la intrerupere de sarcina sau, in cele mai bune cazuri, nasc prin cezariana, desi nu au motive medicale pentru a recurge la aceasta interventie.

● Tocofobia secundara (cea mai frecventa) apare dupa o nas­tere dificila. Travaliul prelungit, extrac­tia instrumentala a fatului in regim de urgenta sau pur si simplu du­rerile atroce la prima nastere sunt printre cele mai intalnite traume care duc la aparitia tocofobiei secundare. 12 din 14 femei care au suferit o nastere cu complicatii au crezut ca vor muri la nastere sau ca bebelusul lor este mort, sustin medicii de la Spitalul de psihiatrie Queen Elisabeth din Birmingham. Chiar daca sufera de tocofobie secundara, multe femei aleg sa aiba al doilea copil, dar perioada sarcinii este pentru ele foar­te stresanta din cauza sentimentului permanent de frica. Din cauza gan­dului ca sunt incapabile sa nasca inca o data pe cale naturala, multe dintre aceste femei aleg cezariana.

● Tocofobia este un simptom al depresiei prenatale. Tocofobia se declanseaza in cazul femeilor care o data cu apa­ritia sarcinii si a implicatiilor sale trec printr-un epi­sod depresiv. Ves­tea buna este ca aceasta depresie poate fi tratata in timpul sarcinii. Potrivit medicilor Kristina Hofberg si Ian Brockington, autorii unui stu­diu asupra in­cidentei si cau­ze­lor fricii de nas­tere, unele dintre fe­meile cu tocofobie primara sau cele cu sindrom de­presiv prenatal au fost victime ale abuzului sexual in copilarie sau ale violului.

RECOMANDARI. Femeile inspai­mantate de momentul nasterii nu trebuie sa ezite a vorbi cu medicul care urmareste sarcina despre starile lor emo­tionale. Acesta va poate acorda sprijinul necesar sau va poate indruma catre consiliere psihologica. Ca orice fobie, si frica de nas­tere poate fi tratata, astfel incat sa aveti o sarcina usoara si sa priviti nas­terea mai mult din perspectiva unui moment unic in viata unei femei si mai putin ca o suferinta. Nu uitati! Nas­te­rea dureaza cateva ore, dar va asteap­ta o viata intreaga de bucurii ce pot fi oferite numai de copilul caruia i-ati dat viata.

SIMPTOME. Frica sau fobia de nastere este asociata cu manifestari ale sarcinii care imbraca forme accentuate: greata permanenta, varsaturi frecvente, lipsa poftei de mancare. Aceste simptome sunt expresia in plan fizic a gandurilor de respingere a sarcinii, a lipsei de atasament fata de fat sau a dorintei de a scapa de povara sarcinii.

CONSECINTE. Fobia de nastere se poate solda in cele mai fericite cazuri cu o operatie de cezariana. Insa alteori poate avea consecinte dintre cele mai dramatice. Frica de nastere poate fi atat de intensa, incat starea de panica impinge femeia la intreruperea sarcinii. Buna comunicare dintre medic si gravida, intelegerea si sprijinul familiei, mai ales din partea partenerului de viata reprezinta solutii care permit evitarea acestei solutii radicale. Tocofobia poate antrena un sindrom de stres posttraumatic dupa nastere, care trebuie tratat de un psiholog sau psihiatru. Depresia postpartum apare, de asemenea, frecvent in randul femeilor panicate din cauza nasterii. Tot din cauza fricii intense de nastere, unele femei apeleaza dupa primul copil la ligaturarea trompelor uterine, procedura medicala care presupune sterilitatea ireversibila.

×
Subiecte în articol: frica nastere fobie tocofobie