Asa cum primul copil produce schimbari in viata parintilor, tot asa si venirea pe lume a celui de-al doilea copil este un moment deosebit in cadrul familiei. Doi copii inseamna de doua ori mai multe responsabilitati, dar si de doua ori mai multe bucurii.
Pe langa pregatirea afectiva si materiala, foarte importanta este alegerea celui mai potrivit interval intre cele doua sarcini. Din punct de vedere al medicului primar obstetrica-ginecologie Anca Simionescu de la Spitalul Clinic "Filantropia", daca nu exista o contraindicatie de a deveni gravida, a doua sarcina poate surveni imediat dupa prima. Dar in cazul in care mamica a nascut prin cezariana sau a suferit o operatie la nivelul uterului este necesar sa treaca minimum un an de la aceste interventii.
Medicul recunoaste insa ca a te ocupa in mod responsabil de un copil, a-l hrani exclusiv la san sunt activitati solicitante si, ca femeie, recomanda un interval de cel putin un an intre doua sarcini. Dr. Anca Simionescu aminteste si beneficiile maternitatii: o sarcina dusa la termen si alaptatul produc modificari ale sanului menite sa apere de cancerul de san.
Studiu
Un amplu studiu in cadrul caruia s-au analizat peste 11 milioane de sarcini sugereaza un interval concret intre doua sarcini. Potrivit autorilor studiului, ideal ar fi ca urmatoarea sarcina sa nu fie programata inainte de 18 luni de la primul copil, dar nici sa nu depaseasca cinci ani de la nasterea acestuia.
Pe parcursul a zece ani de studiu, medicii au evaluat desfasurarea celei de-a doua sarcini si starea de sanatate a viitorului copil. Concluziile sunt clare: perioadele prea scurte intre doua sarcini sau, dimpotriva, prea indepartate sporesc riscurile de complicatii pentru nou-nascuti: fie se nasc prematur, fie vin pe lume cu greutate mica. Autorii au reusit sa precizeze ca intervalul ideal intre doua sarcini este intre un an si jumatate si cinci ani.
In afara acestei perioade prielnice, cercetatorii au cuantificat nivelul de risc pentru fiecare luna in plus sau in minus. Astfel, in cazul celor care concep un copil cu o luna mai devreme de cele 18 luni indicate, riscul de a avea un bebelus prematur creste cu 1,9%. Iar pentru mamele care depasesc cinci ani de la prima nastere, riscul creste cu 0,6% in fiecare luna.
In cazul amanarii deciziei de a avea un alt copil, pericolul creste pe masura ce partenerii inainteaza in varsta, iar fertilitatea lor scade. Acest fenomen afecteaza dezvoltarea fatului. Pe de alta parte, in cazul unui interval foarte scurt intre sarcini, riscurile sunt mari, pentru ca mama nu reuseste sa-si refaca rezervele necesare unei alte nasteri. De retinut ca sarcina si alaptarea consuma o energie enorma.
Ce facem cu primul copil?
Una dintre marile probleme care apar o data cu al doilea copil este gelozia celui mare. Primul copil va avea intotdeauna ceva de spus. El vede ca mama se ocupa mai mult de bebelus, iar atunci cand vin in vizita bunicii, rudele, prietenii, toti se apleaca asupra patutului celui mic, admirandu-l, iar pe el nu-l baga nimeni in seama. De aici apare dorinta sa fie si el mic din nou, incercand inconstient sa semene cu bebelusul pentru a redobandi iubirea si admiratia adultilor. De aici pana la a reincepe sa bea cu biberonul, a face pe el sau a se trezi noaptea plangand nu este decat un pas.
SARCINA TARZIE. Daca a doua sarcina apare la 8-10 ani de la prima, uneori la a doua casatorie, este absolut necesara supravegherea si dispensarizarea gravidei. Mai ales ca in majoritatea cazurilor este vorba despre o mamica de peste 35 de ani. In aceste situatii, medicul Anca Simionescu recomanda efectuarea unei serii de analize, precum cariotipul fatului si analiza cromozomilor acestuia pentru diagnosticarea sindromului Down. Pentru ca anomaliile cromozomiale sunt mai frecvente cu cat mamica inainteaza in varsta.
ALAPTARE. Evident nou-nascutul are nevoie de mai multe ingrijiri decat copilul cel mare si este normal ca mama sa-si petreaca o mare parte a timpului cu bebelusul. Iar momentul cel mai dificil este alaptarea. Cand mama il alapteaza pe cel mic, copilul cel mare ce face? Daca are intre 18 luni si 5 ani, atunci mai mult ca sigur ca sufera, avertizeaza medicul. De aceea, parintii trebuie sa tina seama si de aceste aspecte atunci cand iau decizia de a aduce pe lume al doilea copil.
SFATUL MEDICULUI |
Atat in cazul cuplurilor care isi doresc al doilea copil imediat dupa primul, cat si al celor care amana foarte mult aceasta decizie, dr. Anca Simionescu recomanda o consultatie inainte de conceperea copilului. Este important sa se verifice sanatatea viitorilor parinti, sa se stabileasca daca e momentul optim al conceperii unui copil pentru pacientele care au diverse afectiuni. De exemplu, o pacienta care a avut un cancer de san trebuie sa astepte minimum cinci ani de la terminarea tratamentului contra acestei afectiuni pentru a ramane insarcinata. Sau la o pacienta cu diabet care doreste un copil trebuie echilibrata aceasta boala inainte de momentul conceptiei. |