x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Capsunile provoaca alergii

Capsunile provoaca alergii

04 Iun 2004   •   00:00

Daca ati mancat capsuni, cirese sau chiar banane si faceti urticarie inseamna ca aveti o reactie alergica la acestea, motiv pentru care trebuie sa va prezentati la medic.

STELUTA INDREI

Alergia pura la capsuni este destul de rara, cele mai multe persoane sensibile la astfel de fructe avand o reactie pseudoalergica. In ambele situatii, pacientul trebuie sa se prezinte la alergolog, manifestarile sunt identice, dar difera mecanismul de producere a reactiilor alergice. Oricum, medicul este cel care stabileste despre ce este vorba. "In cazul pseudoalergiei, substantele din capsuni actioneaza direct asupra celulelor implicate in reactia alergica si produc degranularea acestora", explica medicul alergolog Claudia Adriana Nicolae de la Policlinica Washington. Persoanele pseudoalergice pot sa nu aiba reactii alergice prima data cand consuma fructele respective, pe cand sensibilitatea in reactiile alergice pure este neintrerupta.

SIMPTOME. La persoanele sensibile, fructele produc urticarii (asa-numitele mancarimi sau urzicaturi), asociate cu tumefactia buzelor, a fetei sau a altor extremitati ale corpului. Foarte rar se intampla sa se ajunga la soc anafilactic (reactia alergica a altor organe) sau la scaderea brusca a tensiunii arteriale. Cei care au consumat capsuni, cirese, caise, piersici, tomate, cartofi noi pot prezenta urticaria de contact (sindromul alergiei orale), care se manifesta in regiunea gurii prin furnicaturi, mancarimi ale buzelor si pielii din jurul acestora, tumefactia limbii, in cazurile severe apare si umflarea glotei. Urticaria de la cartofi apare pe maini.

TRATAMENT. Potrivit medicului alergolog Claudia Adriana Nicolae, "tratamentul consta in administrarea de antialergice si antihistaminice de ultima generatie". Acest lucru trebuie facut numai sub supraveghere medicala, pentru ca altfel se pot masca anumite simptome de debut ale unei alergii severe, care poate avea ulterior consecinte grave. Bineinteles ca persoanele alergice la fructe si legume trebuie sa urmeze o dieta restrictiva, adica sa nu mai consume acele produse care le fac rau. "Alergia la fructe si legume poate fi influentata din punct de vedere imun, vaccinarea fiind singura modalitate de vindecare. Din pacate, in Romania, vaccinurile contra acestor alergii sunt foarte scumpe si nu sunt decontate de casele de asigurari nici pentru copii, nici pentru adulti", precizeaza dr. Claudia Nicolae.

Polenurile si urticaria de la fructe

Urticaria de contact nu apare la toate persoanele, ci doar la cele cunoscute ca fiind alergice la polenuri. Acestea prezinta reactii de reactivitate incrucisata intre polenuri si fructele si legumele proaspete mentionate. Astfel de manifestari pot aparea si in combinatie cu anumite fructe exotice precum bananele, kiwi sau mango. De exemplu, persoanele alergice la polenul arborilor, in special mesteacan, fac alergie la cirese, caise, piersici, tomate si cartofi. Alergicii la graminee prezinta reactii alergice la mazare si fasole.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă alergie