Conferenţiar doctor Monica Luminos, medic primar boli infecţioase, atrage atenţia asupra bolilor care se pot transmite prin muşcătura de căpuşă: meningo-encefalita virală, babesioza, borelioza (boala Lyme), tularemia ş.a. Dintre acestea, în ţara noastră, au fost indentificate mai frecvent meningo-encefalita virală şi borelioza. Medicul ne asigură însă că nu toate căpuşele pot transmite boli. Aşadar, o persoană care a fost muşcată de căpuşă nu înseamnă obligatoriu că are una dintre bolile menţionate. Dar trebuie totuşi să trateze cu seriozitate muşcătura respectivă şi să se prezinte la medic imediat după ce observă insecta pe piele. Căpuşa trebuie scoasă cât mai rapid. Ideal este ca insecta să fie extrasă de medic, cu instrumente speciale, mai ales în cazul în care cel muşcat este un copil. Este foarte important ca insecta să fie scoasă integral. Căpuşa trebuie apucată cu o pensetă în zona capului, cât mai aproape de piele, şi să fie extrasă cu o mişcare fermă, fără a fi ruptă. Apoi locul muşcăturii trebuie spălat şi dezinfectat, iar medicul va stabili dacă se impune sau nu administrarea unui tratament pentru prevenirea bolilor transmise de căpuşe.
Meningo-encefalita virală transmisă de căpuşă începe să se manifeste de obicei la o săptămână după muşcătură, prin febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală nejustificată. După o perioadă apar semne de afectare cerebrală: dureri puternice de cap, vărsături, somnolenţă, convulsii, stare de confuzie. Borelioza se poate manifesta atât la câteva zile, cât şi la câteva luni sau chiar ani de la muşcătura de căpuşă. Pe termen scurt, zona muşcăturii se înroşeşte, se umflă, se extinde. Pe parcursul a câteva săptămâni erupţia se extinde şi este însoţită de febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, oboseală. Dacă boala nu este tratată apar complicaţii neurologice grave, cardiovasculare, oculare, hepatice.
Conf dr Monica Luminos le recomandă persoanelor care merg la iarbă verde în această perioadă să se protejeze cu ajutorul îmbrăcămintei, să poarte bluze sau cămăşi cu mâneci lungi, care să fie băgate în pantaloni, iar manşeta acestora să fie băgată în şosete. La sosirea acasă este absolut necesar controlul corporal, mai ales în cazul copiilor, insistând asupra mâinilor, gâtului, cefei.
Citește pe Antena3.ro